Antena 3 CNN Externe SUA îşi ajustează sistemul de apărare antirachetă, pe fondul tensiunilor cu Coreea de Nord

SUA îşi ajustează sistemul de apărare antirachetă, pe fondul tensiunilor cu Coreea de Nord

SUA îşi ajustează sistemul de apărare antirachetă, pe fondul tensiunilor cu Coreea de Nord
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de G.S.    |    16 Mar 2013   •   11:42

Administraţia SUA a informat că a decis să ajusteze sistemul de apărare antirachetă din Europa prin renunţarea la introducerea unor rachete interceptoare, urmând în schimb să dezvolte măsuri de protecţie antirachetă pe teritoriul SUA urmare a ameninţărilor din partea RPD Coreene, potrivit MAE.
   
MAE informează că secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică, vineri seară, cu Rose Gottemoeller, subsecretar de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională în Departamentul de Stat american, la solicitarea părţii americane.
   
"Oficialul american a arătat că partea americană doreşte să informeze partea română, în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral şi în calitate de aliat NATO, asupra deciziei de modificare a structurii sistemului de apărare antirachetă al SUA (Abordarea Adaptivă în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa - EPAA), informarea părţii române fiind realizată în prealabil efectuării anunţului public în acest sens", precizează MAE într-un comunicat remis, sâmbătă, agenţiei Mediafax.
   
Oficialul american a arătat, potrivit MAE, că "Administraţia SUA a decis să ajusteze EPAA prin renunţarea la faza a 4-a a acesteia, care presupunea în principal introducerea în uz a unui nou tip de rachete interceptoare".
   
"În acelaşi timp, partea americană va dezvolta o serie de măsuri de protecţie antirachetă pe teritoriul SUA.  Această decizie a fost motivată de necesitatea de a ţine cont de evoluţiile ameninţărilor cu eventuale atacuri cu rachete balistice la adresa teritoriului SUA din partea RPD Coreene. În acelaşi timp, Rose Gottemoeller a subliniat foarte clar şi ferm că această decizie de ajustare a EPAA nu afectează în niciun fel România, faza a 2-a a EPAA - care presupune operaţionalizarea Bazei Deveselu la orizontul anului 2015 - urmând să se desfăşoare conform calendarului stabilit, fără niciun fel de modificări sau întârzieri. De altfel - a reconfirmat oficialul american - tipul de interceptor care urma să fie introdus în uz în cursul fazei a 4-a nu a fost, încă de la începutul proiectului, planificat a fi instalat la Deveselu. Oficialul american a reiterat angajamentul SUA fata de protecţia teritoriului, populaţiilor şi forţelor membrilor europeni ai NATO", se arată în comunicatul MAE.
   
Bogdan Aurescu a luat notă de cele comunicate şi a mulţumit, potrivit MAE, pentru informarea părţii române în prealabil anunţului public privind adaptarea EPAA, ceea ce reprezintă un gest firesc subscris Parteneriatului Strategic.
   
"A arătat că partea română este angajată în operaţionalizarea fără întârzieri a Bazei Deveselu, în cadrul fazei a 2-a a EPAA, şi a subliniat că este important că ajustarea proiectului sistemului antirachetă nu aduce nicio atingere acestei etape în care este implicată România. Bogdan Aurescu a informat asupra desfăşurării Dialogului Strategic pe teme de securitate romano-polonez din cursul zilei, pe agenda căruia s-a aflat şi apărarea antirachetă. Totodată, oficialul român a propus subsecretarului de stat american organizarea de consultări pe teme de securitate la Bucureşti, în perioada următoare, invitaţie acceptată cu plăcere de omologul american", informează MAE.

×
Subiecte în articol: SUA Coreea de Nord Europa amenintare MAE
Parteneri
Horoscop rune 6-13 februarie 2023, cu Mihai Voropchievici
x close