Antena 3 CNN Externe SUA îşi reexaminează strategia în Irak, după ce gruparea Stat Islamic a cucerit oraşul Ramadi

SUA îşi reexaminează strategia în Irak, după ce gruparea Stat Islamic a cucerit oraşul Ramadi

SUA îşi reexaminează strategia în Irak, după ce gruparea Stat Islamic a cucerit oraşul Ramadi
21 Mai 2015   •   13:12

SUA îşi reexaminează strategia în Irak, după ce oraşul Ramadi a fost cucerit de gruparea Stat Islamic, a recunoscut miercuri un oficial american de rang înalt, promiţând că Washingtonul va ajuta Bagdadul să reia controlul asupra acestui oraş cât de repede posibil, relatează AFP în pagina online.

Oficialul din cadrul Departamentului de Stat a mai anunţat că Guvernul său le va furniza în curând forţelor armate irakiene o mie de sisteme de rachetă antitanc, pentru a lupta în special împotriva atentatelor cu maşină-capcană comise de jihadiştii din cadrul grupării Stat Islamic.

În opinia sa, cucerirea la 17 mai de către gruparea Stat Islamic a oraşului Ramadi, capitala provinciei Anbar, reprezintă o "situaţie extrem de gravă", dar nu se compară cu "căderea Mosulului", pe care SI îl controlează din iunie 2014.

"În ceea ce priveşte recucerirea Ramadi, îi vom ajuta pe irakieni să facă acest lucru cât mai curând posibil", a dat asigurări diplomatul american, fără a furniza un calendar.

Statele Unite vor să accelereze instruirea triburilor sunnite în speranţa că vor alunga jihadiştii ultra-radicali sunniţi din Ramadi, anunţase marţi seara Consiliul de securitate naţională (NSC) de la Casa Albă, după o reuniune cu preşedintele Barack Obama.

Forţele irakiene, ajutate de puternicele miliţii şiite, se pregătesc să lanseze o ofensivă pentru a recuceri oraşul înainte ca gruparea Stat Islamic să-şi fortifice poziţiile.

Cucerirea oraşului Ramadi este victoria cea mai semnificativă a grupării Stat Islamic de la ofensiva sa de amploare din iunie 2014, când a ocupat vaste teritorii din Irak, determinând lansarea unei campanii aeriene internaţionale conduse de Statele Unite, pentru a ajuta forţele irakiene.


×
Subiecte în articol: SUA Stat Islamic
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close