Antena 3 CNN Externe SUA îşi revin din criza economică. Activele populaţiei au crescut la un maxim istoric

SUA îşi revin din criza economică. Activele populaţiei au crescut la un maxim istoric

SUA îşi revin din criza economică. Activele populaţiei au crescut la un maxim istoric
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
09 Iun 2013   •   17:23
Activele populaţiei din SUA au crescut în primul trimestru cu 4,5%, la 70.300 miliarde de dolari, un nou maxim istoric, depăşind pentru prima dată vârful atins înainte de recesiunea şi criza financiară de acum cinci ani, datorită performanţelor acţiunilor pe bursă şi revenirii pieţei imobiliare.
Averea netă a gospodăriilor şi organizaţiilor non-profit din SUA a urcat cu 3.000 de miliarde de dolari în perioada ianuarie-martie, reprezentând o creştere de 4,5% faţă de trimestrul al patrulea al anului trecut, potrivit unui raport al Rezervei Federale, conform Mediafax.
Astfel, creşterea acţiunilor la bursă şi evoluţia pozitivă a valorii locuinţelor a ajutat americanii să-şi îmbunătăţeacă situaţia financiară, în pofida taxei mai mari pe salariu percepută în acest an.
Menţinerea dobânzilor la niveluri reduse de către Rezerva Federală şi îmbunătăţirea situaţiei de pe piaţa muncii ar trebui să sprijine în continuare finanţele americanilor, într-o economie în care consumul are o pondere de 70% din PIB.
Astfel, averea netă a populaţiei din SUA a depăşit cu 2.290 miliarde de dolari vârful atins înaintea recesiunii, de 68.100 miliarde de dolari, înregistrat în trimestrul al treilea al anului 2007.
În ultimele trei luni ale anului trecut, indicatorul a înregistrat o valoare de 67.300 miliarde de dolari.
Valoarea activelor financiare deţinute de gospodăriile din SUA, inclusiv acţiuni şi fonduri de pensii, a crescut în primul trimestru cu 2.100 miliarde de dolari, la 57.700 miliarde de dolari, potrivit raportului Rezervei Federale.
Indicele Standard & Poor's 500 a crescut cu 3% în perioada 29 martie - 5 iunie, după un avans de 10% în primul trimestru.
Activele imobiliare deţinute de populaţie valoraeză cu 836,8 miliarde de dolari mai mult decât în ultimul trimestru al anului trecut.
Totodată, odată cu creşterea valorii locuinţelor, americanii şi-au redus datoriile în primul trimestru din acest an. Soldul creditului gospodăriilor a scăzut cu 0,6% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, declin determinat în principal de reducerea cu 2,3% a creditelor ipotecare. Alte forme de credit de consum, precum cele auto sau destinate studiilor, au înregistrat o creştere de 5,7%.
 

×
Parteneri
Frig și ploi în România! Prognoza meteo 27 martie - 24 aprilie 2023
x close