Antena 3 CNN Externe SUA lansează un ”Observator al Conflictelor”, pentru anchetarea crimelelor de război ale Rusiei în Ucraina

SUA lansează un ”Observator al Conflictelor”, pentru anchetarea crimelelor de război ale Rusiei în Ucraina

Departamentul de Stat al SUA a anunțat lansarea unui ”Observator al Conflictelor”, pentru a capta, analiza și pune la dispoziție dovezi ale crimelor de război și ale altor atrocități comise de Rusia în Ucraina.

SUA lansează un ”Observator al Conflictelor”, pentru anchetarea crimelelor de război ale Rusiei în Ucraina
Sursa foto: Twitter / CNN Philippines
de Cerasela Stafie    |    18 Mai 2022   •   11:54

Programul cuprinde documentarea, verificarea și diseminarea dovezilor open-source cu privire la acțiunile forțelor Rusiei în timpul războiului brutal al președintelui Putin. ”Observatorul Conflictelor” va analiza și păstra ”informațiile disponibile public și comercial, inclusiv imaginile din satelit și informațiile partajate prin intermediul rețelelor sociale, în conformitate cu standardele juridice internaționale, pentru a fi utilizate în mecanismele de responsabilitate actuale și viitoare”.

O platformă online va distribui în mod public documentația Observatorului de Conflict, ”pentru a ajuta la respingerea eforturilor de dezinformare ale Rusiei și pentru a pune în lumină abuzurile”.

Programul a necesitat o investiție inițială de 6 milioane de dolari, finanțarea viitoare urmând să provină din Inițiativa Europeană pentru Reziliență Democratică (EDRI). În martie, Casa Albă a anunțat fonduri de cel puțin 320 de milioane de dolari pentru EDRI, pentru a consolida reziliența democratică, pentru a promova eforturile anticorupție și pentru a promova respectul pentru drepturile omului în Ucraina și regiunea sa. ”Acest nou program al Observatorului Conflictelor face parte dintr-o serie de eforturi ale guvernului SUA, atât la nivel național, cât și internațional, menite să asigure responsabilitatea viitoare pentru acțiunile oribile ale Rusiei”, au transmis oficialii..

Observatorul Conflictelor este un efort de colaborare cu Esri, o companie lider de sisteme de informații geografice, Laboratorul de Cercetare Umanitară al Universității Yale, Smithsonian Cultural Rescue Initiative și PlanetScape Ai. Guvernul SUA a contribuit, de asemenea, la aceste eforturi cu imagini comerciale prin satelit.

”Ne așteptăm ca și alte organizații partenere internaționale să se alăture pe măsură ce programul derulează. Rapoartele și analizele vor fi disponibile online prin intermediul site-ului ConflictObservatory.org. Observatorul Conflictelor este o nouă demonstrație a sprijinului ferm al Statelor Unite pentru poporul Ucrainei, deoarece își apără cu curaj țara și libertatea ca răspuns la războiul premeditat, nejustificat și neprovocat al președintelui Putin”, se arată într-un comunicat, pe site-ul oficial al Departamentului de Stat al SUA.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close