Antena 3 CNN Externe SUA, Marea Britanie şi Norvegia critică iniţiativa Algeriei de a elibera prin FORŢĂ ostaticii

SUA, Marea Britanie şi Norvegia critică iniţiativa Algeriei de a elibera prin FORŢĂ ostaticii

SUA, Marea Britanie şi Norvegia critică iniţiativa Algeriei de a elibera prin FORŢĂ ostaticii
de O.P.    |    18 Ian 2013   •   05:36

Iniţiativa Algeriei de a-i elibera prin forţă pe ostatici nu este bine privită la nivel internaţional. Statele Unite şi Marea Britanie au subliniat că nu au fost informate, în prealabil, de asaltul forţelor algeriene. Diplomaţi din mai multe ţări au insistat pe lângă guvernul de la Alger să pună pe primul plan siguranţa ostaticilor, dar apelurile lor au rămas fără efect.

Premierul britanic David Cameron a fost nevoit să anuleze un important discurs despre relaţiile cu Uniunea Europeană din cauza crizei ostaticilor din Algeria. Oficialul spune că ar fi dorit să fie consultat înaintea operaţiunii declanşate de algerieni.

Nici premierul Norvegiei nu a fost informat, în prealabil, asupra asaltului, deşi complexul petrolier atacat este operat de o companie publică norvegiană iar numeroşi cetăţeni ai acestei ţări se numără printre ostatici. Nici măcar Statele Unite nu au o imagine clară asupra situaţiei cetăţenilor lor, deşi au trimis un avion fără pilot să survoleze locul confruntării.

Analiştii politici consideră că, după soluţionarea crizei, guvernul algerian ar putea fi chemat să dea explicaţii asupra deciziei sale de a interveni în forţă, cu riscul ca ostaticii să fie ucişi. Islamiştii care au ocupat complexul au cerut oprirea intervenţiei armate franceze în Mali împotriva altor grupări asociate cu reţeaua al-Qaida.

Experţii în securitate cred, însă, că atacul terorist din Sahara era pregătit de multă vreme, probabil dinaintea intervenţiei din Mali. Operaţiunea poate fi considerată, mai curând, o provocare la adresa autorităţilor algeriene care au purtat, cu ani în urmă, un sângeros război împotriva forţelor islamiste.



×
Parteneri
Înregistrări șocante de la Spitalul Pantelimon: A murit tot salonul 6!
x close