x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fii alături de noi!

SUA măreşte miza cu Iran: Trimite nave şi rachete în Golf

de 01 Feb 2010   •   02:40
SUA măreşte miza cu Iran: Trimite  nave şi rachete în Golf
 127
rachete patriot

Tensiunile dintre SUA şi Iran s-au intensificat dramatic după dezvăluirea că Barack Obama desfăşoară un scut antirachetă pentru a proteja aliaţii americani din Golf de un atac al Teheranului.
SUA desfăşoară rachete defensive Patriot în patru state ? Qatar, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Kuwait ? şi păstrează două nave în Golf capabile să doboare rachetele iraniene. Washington ajută de asemenea Arabia Saudită să dezvolte o forţă să protejeze instalaţiile sale petroliere.
Oficialii americani susţină că măsura este menită a împiedica un atac iranian şi a linişti statele din Golf că Teheran ar putea reacţiona la sancţiuni prin atacarea unui aliat SUA din regiune. Washington doeşte de asemenea să descurajeze Israel să atace Iran.
Pasul vine după eşuarea diplomaţiei lui Obama cu Teheran pentru ca acesta să îşi deschidă instalaţiile sale nucleare controlului internaţional-
Washington nu a anunţat formal desfăşurarea de sisteme antirachetă sau Patriot, dar prin scurgerile de informaţii către presă subliniază poziţia sa mai dură. Administraţia desfăşoară două baterii Patriot în fiecare din cele patru state. Kuwait are şi o versiune mai veche, ca şi Arabia Saudită şi Israel.
Recent, generalul american General David Petraeus declara că statele din regiune sunt preocupate de ambiţiile militare a Teheranului şi perspectiva ca acesta să devină puterea dominantă în Golf.
El arăta că SUA va păstra acolo nave echipate cu sisteme avansate antirachetă pentru a acţiona ca tampon între Iran şi ţările din Golf.
Antena3.ro
sati