Antena 3 CNN Externe SUA promite să ia măsuri dacă talibanii nu inversează măsurile regresive privind drepturile femeilor

SUA promite să ia măsuri dacă talibanii nu inversează măsurile regresive privind drepturile femeilor

Statele Unite ale Americii au declarat că vor lua măsuri împotriva guvernului taliban din Afganistan dacă nu revocă unele dintre deciziile sale recente, care limitează drepturile femeilor și fetelor.

SUA promite să ia măsuri dacă talibanii nu inversează măsurile regresive privind drepturile femeilor
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    10 Mai 2022   •   16:53

”Ne-am adresat direct cu talibanii”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

”Avem o serie de instrumente cu care, dacă simțim că acestea nu vor fi inversate, acestea nu vor fi anulate, cu care suntem pregătiți să mergem mai departe”, a adăugat el, fără a detalia despre măsurile pe care America intenționează să le implementeze.

Declarația vine la două zile după ce conducerea talibană din Afganistan a emis un decret prin care le ordona femeilor afgane să poarte burka în public, evocând restricții similare impuse acestora în timpul guvernării sale anterioare între 1996 și 2001.

Tatăl unei femei sau cea mai apropiată rudă de sex masculin ar fi vizitat și, în cele din urmă, ar fi închis sau concediat din slujbele guvernamentale dacă s-ar constata că aceasta încalcă noua regulă, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al talibanilor la o conferință de presă la Kabul.

Ordinul urmează unor serii de drepturi care au fost luate femeilor afgane, inclusiv dreptul la educație și dreptul de a călători singure.

La începutul acestei luni, talibanii au încetat să elibereze permise de conducere femeilor din Kabul și din alte provincii, a informat presa locală, invocând ordine verbale.

Cunoscuți pentru opresiunea lor asupra femeilor în timpul primului lor regim între 1996 și 2001, talibanii au declarat în mod repetat, după ce au preluat țara în august 2021, că acceptă mai mult drepturile femeilor, și că acestea își vor putea continua viața ca înainte.

Dar gruparea islamistă a continuat cu politici de încălcare a drepturilor împotriva femeilor. La începutul lunii martie, grupul a decis să nu redeschidă școlile secundare pentru fete de la clasa a șasea.

În aceeași lună, a ordonat companiilor aeriene să nu permită femeilor să se îmbarce pe zboruri interne sau internaționale fără un însoțitor masculin. Ministerul viciului și virtuții ordonase, de asemenea, bărbaților și femeilor din Kabul să viziteze parcuri în zile separate.

Valul de restricții asupra femeilor a condus la critici pe scară largă în vest, ceea ce limitează opțiunile țării de a solicita ajutor internațional.

”Ne-am consultat îndeaproape cu aliații și partenerii noștri”, a spus Price.

”Există pași pe care vom continua să îi facem pentru a crește presiunea asupra talibanilor pentru a anula unele dintre aceste decizii, pentru a respecta promisiunile pe care le-au făcut”.

SUA dețin un efect de pârghie asupra grupului cu active înghețate de 7 miliarde de dolari ale băncii centrale afgane pe teritoriul SUA, administrația Biden utilizând aproape jumătate din aceasta pentru a elibera și ajuta cetățenii afgani, a spus administrația.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close