Antena 3 CNN Externe În ciuda semnalelor SUA și NATO, Zelenski insistă că racheta căzută în Polonia nu e ucraineană: "Vrem să participăm la anchetă!"

În ciuda semnalelor SUA și NATO, Zelenski insistă că racheta căzută în Polonia nu e ucraineană: "Vrem să participăm la anchetă!"

Președintele Volodimir Zelenski a afirmat, miercuri seară, că racheta căzută în sud-estul Poloniei nu a fost lansată de armata ucraineană.

În ciuda semnalelor SUA și NATO, Zelenski insistă că racheta căzută în Polonia nu e ucraineană: "Vrem să participăm la anchetă!"
Sursa foto: Profimedia
de Adrian Iclozan    |    16 Noi 2022   •   19:52

Zelenski a invocat informații "credibile" că ar fi fost o rachetă a Rusiei şi a cerut ca experții ucraineni să participe la anchetă, în condițiile în care Varșovia s-ar opune, aparent, acestui demers.

"Sunt convins că nu a fost racheta noastră. Pe baza credibilității rapoartelor militare, consider că a fost o rachetă rusă", a afirmat Volodimir Zelenski, citat de presa internațională pe baza relatării agenției Interfax Ucraina.

"Avem dreptul de a face parte din echipa de investigație? Desigur", a continuat el.

Administrația de la Kiev a cerut oficial să participe la ancheta în cazul incidentului produs marți pe teritoriul polonez după ce mai multe surse concordante au indicat că explozia care a ucis doi oameni a fost provocată de căderea unei rachete antiaeriene lansate de forțele ucrainene.

Poziția lui Zelenski vine după ce SUA, NATO și Polonia au indicat că racheta a fost lansată de forțele ucrainene

"Vrem acces imediat la locul incidentului, pentru a examina cazul împreună cu partenerii noștri. Așteptăm din partea partenerilor noștri informațiile pe baza cărora au tras concluziile că incidentul ar fi putut fi cauzat de sistemele antiaeriene ucrainene", a declarat Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare de la Kiev.

Însă președintele polonez Andrzej Duda a declarat  că eventuala participare a experților ucraineni la investigație trebuie aprobată de Polonia și de Statele Unite.

Washingtonul a trimis deja experți la locul incidentului.

Mai devreme în cursul zilei, șeful NATO, Jens Stoltenberg, și președintele polonez Andrzej Duda au comunicat că, cel mai probabil, racheta căzută marți în apropierea satului Przewodow, unde a ucis două persoane, a fost lansată de forțele ucrainene pentru a intercepta un proiectil rusesc.

Anterior acestor declarații, președintele SUA, Joe Biden, a estimat că  "pe baza traiectoriei, este puțin probabil ca racheta să fi fost lansată de Rusia"

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski racheta Polonia ancheta
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close