Antena 3 CNN Externe SUA negociază cu Kîrgîzstan să nu desfiinţeze baza aeriană Manas

SUA negociază cu Kîrgîzstan să nu desfiinţeze baza aeriană Manas

SUA negociază cu Kîrgîzstan să nu desfiinţeze baza aeriană Manas
Sursa foto: baza manas
06 Feb 2009   •   09:45

Statele Unite se află în discuţii cu Kîrgîzstan pentru a păstra importanta baza aeriană de pe teritoriul acestui stat, dar prezice oricum că operaţiunile din Afganistanul vecin nu vor fi afectate dacă baza este închisă.
Preşedintele Kurmanbek Bakiev a anunţat în această săptămână că baza Manas va fi închisă, după ce a primit un ajutor financiar de la Rusia de 2 miliarde dolari. Parlemntul kîrgîz votează săptămâna viitoare dacă să închidă baza, care este folosită pentru transportul trupelor şi al ecipamentului spre Afganistan.
Secretarul american de stat, Hillary Clinton, şi-a exprima regretul că chestiunea a fost luată în discuţie de guvernul din Kîrgîzstan. Ea a subliniat însă că SUA va acţiona eficient indiferent de rezultatul acestor deliberări.
Experţii occidentali cred că Rusia, iritată de prezenţa militară a SUA în fosta sferă de influenţă, speră să folosească baza ca monedă de schimb într-un joc de putere ce mai include şi extinderea NATO spre Europa de est, dar şi scutul antirachetă, notează Reuters.
Pe de altă parte Moscova neagă orice legătură cu intenţia fostului stat sovietic.
Pentagon şi Departamentul de stat rămân în discuţii cu Kîrgîzstan pentru a-şi păstra baza, pentru care plăteşte 17,4 milioane de dolari pe an şi mai oferă alte 150 milioane de dolari ca ajutor anual pentru Bişkek.
Antena3.ro

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close