Antena 3 Externe Statele Unite anunţă reluarea negocierilor privind acordul nuclear cu Iranul

Statele Unite anunţă reluarea negocierilor privind acordul nuclear cu Iranul

de Alexandra Ionescu    |    09 Iun 2021   •   23:07
Statele Unite anunţă reluarea negocierilor privind acordul nuclear cu Iranul Hepta

Negocierile între Iran şi marile puteri cu privire la resuscitarea acordului nuclear internaţional din 2015 vor fi reluate în weekendul următor, a declarat miercuri secretarul de stat adjunct al SUA Wendy Sherman, menţionând că alegerile prezidenţiale de pe 18 iunie din Iran sunt un factor ce complică discuţiile.

”Ştiu că negocierile vor începe din nou în weekendul care urmează”, a spus Wendy Sherman, adjunct al Secretarului de Stat american cu prilejul unui eveniment organizat în format virtual de German Marshall Fund.

‘Cred că s-au făcut multe progrese, dar, din experienţa mea, până când ultimul detaliu va fi bătut în cuie, şi, insist, bătut în cuie, nu vom şti dacă avem un acord’, a adăugat ea.

Discuţiile au ca scop resuscitarea acordului istoric prin care Iranul a acceptat să-şi reducă programul nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale, ceea ce a deschis calea pentru un scurt dezgheţ în confruntarea americano-iraniană de decenii, potrivit Reuters.

O serie de obstacole se menţin însă înaintea negocierilor ce au loc la Viena, ceea ce sugerează că o revenire la respectarea acordului este încă departe, spun, potrivit Reuters, patru diplomaţi, doi oficiali iranieni şi doi analişti.

Un imbold suplimentar pentru înregistrarea de progrese este şi împrejurarea că în Iran vor avea loc pe 18 iunie alegeri prezidenţiale pentru desemnarea succesorului lui Hassan Rouhani, un pragmatic care a promovat acordul din 2015. Este foarte probabil că succesorul său va fi un adept al liniei dure.

”Această situaţie este complicată, desigur, de alegerile prezidenţiale iraniene, care vor avea loc peste doar câteva zile”, a admis Wendy Sherman, fără alte comentarii.

Fostul preşedinte american Donald Trump a retras Statele Unite din acord în 2018, considerându-l prea blând cu Teheranul, şi a reimpus sancţiuni. Iranul a replicat prin încălcarea anumitor restricţii la programul său nuclear.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close