Antena 3 CNN Externe SUA nu se va alătura coaliței internaționale pentru găsirea și distribuirea unui vaccin împotriva coronavirusului

SUA nu se va alătura coaliței internaționale pentru găsirea și distribuirea unui vaccin împotriva coronavirusului

SUA a anunțat că nu se va alătura coaliției pentru găsirea și distrubuirea un vaccin împotriva coronavirusului la nivel mondial. Măsura a fost luată din cauza asocierii coaliției cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a fost criticată dur de Organizația Trump.

SUA nu se va alătura coaliței internaționale pentru găsirea și distribuirea unui vaccin împotriva coronavirusului
Sursa foto: Hepta
de Diana Dragotescu    |    02 Sep 2020   •   21:00

Coaliția intrenațională, Covax, care este condusă și de OMS își propune să achiziționeze 2 miliarde de vaccinuri împotriva coronavirusului până la sfârșitul anului viitor, pe care apoi să le distribuie în întreaga lume. 

Organizația Mondială a Sănătății a anunţat săptămâna trecută că Covax intenţionează să colaboreze cu producătorii de vaccinuri pentru a oferi ţărilor din întreaga lume acces egal la vaccinuri sigure şi eficiente, odată ce acestea sunt autorizate şi aprobate. În acest moment, 172 de ţări sunt implicate în discuţii pentru o potenţială participare în program, însă Statele Unite refuză să se alăture coaliției. 

Casa Albă: Nu vom fi constrânşi de organizaţii multilaterale influenţate de corupţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi de China

Luni, Comisia Europeană a confirmat că va contribui cu 400 de milioane de euro la iniţiativă, iar OMS a declarat că şi Germania s-a alăturat proiectului.

„Statele Unite vor continua angajamentele cu partenerii noştri internaţionali pentru a ne asigura că vom învinge acest virus, dar nu vom fi constrânşi de organizaţii multilaterale influenţate de corupţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi de China", a declarat Judd Deere, un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Secretarul pentru sănătate şi servicii umane, Alex Azar, a avut „interesul de a explora un anumit rol al SUA în Covax, dar a întâmpinat rezistenţă din unele părţi ale Administraţiei”, scrie Washington Post. 

OMS a avertizat împotriva „naţionalismului vaccinurilor”. „Pentru ca lumea să se recupereze mai repede, trebuie să se refacă împreună, pentru că este o lume globalizată: economiile sunt împletite”, a afirmat şeful Organizației, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Accesul egal la un vaccin împotriva COVID-19 este cheia pentru a învinge virusul şi a deschide calea pentru recuperarea post pandemie", susține și Stefan Löfven, prim-ministrul Suediei.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: SUA vaccin coronavirus
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close