Antena 3 Externe SUA: Nu suntem nici orbi, nici stupizi în negocierile cu Iranul

SUA: Nu suntem nici orbi, nici stupizi în negocierile cu Iranul

de G.S.    |    10 Noi 2013   •   19:53
SUA: Nu suntem nici orbi, nici stupizi în negocierile cu Iranul
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
Secretarul de Stat american John Kerry a asigurat, duminică după-amiază, că Statele Unite nu sunt nici "oarbe", nici "stupide" în negocierile cu Iranul pe tema programului nuclear al acestuia, apărându-se de faptul că ar fi vrut să grăbească un acord între Teheran şi marile puteri, relatează AFP, conform Mediafax.
"Nu suntem orbi şi nu cred că suntem uşor de înşelat", a declarat el într-un interviu pentru postul american de televiziune NBC de la Geneva. "Suntem perfect în măsură să evaluăm dacă acţionăm în interesul ţării noastre şi al restului globului, în special al aliaţilor noştri precum Israelul şi ţările din Golf".
"Nu există nicio divergenţă" între administraţia americană şi Israel în privinţa dosarului iranian, a declarat el, ca răspuns la declaraţiile premierului israelian Benjamin Netanyahu, care nu a încetat să critice în avans negocierile, încheiate fără un acord sâmbătă seara, după trei zile de negocieri intense la Geneva între Iran şi grupul P5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britaie, Rusia, China şi Germania).
Preşedintele Obama "este pregătit să semneze un acord respectând securitatea aliaţilor noştri în regiune", a adăugat el. "Vom continua, ca în trecut, să îi apărăm împotriva oricăror tipuri de atacuri externe".
Reuniunea de la Geneva, însufleţită de marile speranţe aduse de alegerea unui nou preşedinte iranian, a încercat să ajungă la un acord privind programul nuclear al Iranului, care afirmă că acesta este civil şi că nu ascunde o latură militară. 
Dar negocierile s-au blocat în faţa clarificărilor cerute de unii participanţi, în special Franţa, în redactarea unui acord temporar de şase luni, prima etapă "verificabilă" către un acord permanent. O nouă reuniune a fost fixată la 20 noiembrie. 
"Va fi un acord bun sau nu va fi deloc", a reafirmat duminică secretarul de Stat american. "De aceea nu am obţinut un compromis pentru că suntem uniţi şi pentru că ne sprijinim toţi pentru a obţine garanţiile în care credem şi care furnizează garanţii pentru Israel şi restul lumii".
 

×
Subiecte în articol: SUA orb negocieri presedinte

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close