Antena 3 CNN Externe SUA oferă Pakistanului un parteneriat strategic, dar cere renunţarea la susţinerea insurgenţilor

SUA oferă Pakistanului un parteneriat strategic, dar cere renunţarea la susţinerea insurgenţilor

SUA oferă Pakistanului un parteneriat strategic, dar cere renunţarea la susţinerea insurgenţilor
Sursa foto: asif ali zardari
01 Dec 2009   •   21:43

Preşedintele american Barack Obama a oferit Pakistanului un parteneriat strategic extins, ce include cooperare militară şi economic, dar a avertizat, într-un mod neobişnuit de direct, în acelaşi timp că folosirea grupurilor insurgente pentru a-şi atinge scopurile politice "nu mai poate continua."

Oferta, care include ajutorul pentru reducerea tensiunilor dintre Pakistan şi India, este inclusă într-o scrisoare adresată preşedintelui Asif Ali Zardari în această lună, a anunţat consilierul pe securitate James L. Jones. Aceasta a fost acompaniată de asigurări că SUA îşi va creşte eforturile militare şi civile în Afganistan şi că nu intenţionează să se retragă în viitorul scurt.
Deşi anunţul de marţi al liderului american se va concentra în special pe strategia pentru Afganistan, statul vecin a fost unul din punctele analizate în revizuirea planului american. Analiza a ajuns la concluzia că un eşec ar avea consecinţe pe terme lung mult mai grele decât în Afganistan.

"Nu putem avea succes fără Pakistan," recunoştea un oficial de la Casa Albă. Afirmaţiile acestuia au fost susţine în unanimitate de lideri politici, care subliniau că dacă nu se câştigă în Afganistan, Pakistan va fi pus în pericol, iar atunci conflictul afgan va părea ?o joacă de copii."

SUA ar fi pregătite să ofere relaţii bilaterale pe termen lung ce să includă asistenţă mărită pentru dezvoltare şi comercială, colaborare pe sectorul informaţiilor, echipament militar modern, dar şi o coopeare regională între Pakistan, India şi Afghanistan.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: razboiul din Afganistan Barack Obama
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close