Antena 3 CNN Externe SUA: Palestinienii merită un stat "viabil"

SUA: Palestinienii merită un stat "viabil"

SUA: Palestinienii merită un stat "viabil"
Sursa foto: stat palestinian
11 Mar 2010   •   01:31

Vicepreşedintele american Joe Biden şi-a exprimat nemulţumirea legată de planul israelian de a lărgi o colonie evreiască din Ierusalimul de Est şi a avertizat contra acţiunilor ce "aprind tensiunile", în timp ce i-a asigurat pe palestinieni că merită un stat independent, durabil, în timpul unei vizite în Orientul Mijlociu.

Planurile israeliene au umbrit vizita lui Biden, menită a promova negocierile indirecte între palestinieni şi Israel sub patronajul SUA. Israel şi-a cerut scuze pentru sincronizarea proastă şi faptul că l-a jenat pe Biden, dar a arătat clar că nu are intenţia de a opri planul

După întâlniri cu liderii palestinieni, Biden a declarat că Washington este hotărât să ajungă la un acord final de pace- ce nu au reuşit liderii SUA timp de două decenii.


"Statele Unite promit să joace un rol activ şi sustenabil în aceste discuţii," spunea Biden. El a arătat că palestinienii merită un stat independent "viabil şi continuu," mesaj clar către Israel că SUA se aşteaptă la o retragere din Cisiordania.
Palestinienii se tem că enclavele evreieşti de pe teritoriul Cisiordaniei vor face imposibilă dezvoltarea unui stat.

Iar premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a oferit doar sprijin condiţionat pentru independenţa palestiniană, arătând că doreşte să păstreze controlul unor părţi cheie din Cisiordania.
Israel doreşte să construiască alte 1600 de case în Ierusalimul de Est în Ramat Shlomo - ce i-ar permite să crească populaţie de 20.000 locuitori cu peste jumătate.
Departamentul american de stat a descris sincronizarea anunţului ca "neobişnuită" şi arăta că se discută cu Tel Aviv pentru a încerca să se înţeleagă ce s-a întâmplat şi de ce.

Antena3.ro

×
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close