Antena 3 CNN Externe SUA plănuiau un război nuclear. Care erau planurile fostului preşedinte american Jimmy Carter

SUA plănuiau un război nuclear. Care erau planurile fostului preşedinte american Jimmy Carter

SUA plănuiau un război nuclear. Care erau planurile fostului preşedinte american Jimmy Carter
Sursa foto: Foto: grantjkidney.com
17 Sep 2012   •   16:42

Statele Unite se pregăteau pentru un război nuclear, arată căteva documente din anii '80 declasificate şi dezvăluite în întregime de curând, scrie Daily Mail.

Potrivit unei directive prezidenţiale, administraţia Jimmy Carter încerca să se doteze cu capacităţi nucleare care să asigure "un mare nivel de flexibilitate, supravieţuire şi performanţe corespunzătoare în faţa inamicului".

VEZI AICI DOCUMENTELE

Directiva prezidenţială 59, semnată de preşedintele Jimmy Carter pe 25 iulie 1980, este unul dintre cele mai controversate documente din domeniul politicii nucleare.

Autorii documentului credeau că recurgerea la arme nucleare pentru învingerea trupelor convenţionale nu va conduce neapărat la distrugerea planetei. Potrivit directivei, SUA intenţionau să folosească o tehnică numită "look-shoot-look", care presupunea folosirea unor informaţii sofisticate pentru a găsi obiectivele pe câmpul de luptă, lovirea ţintelor, apoi evaluarea pagubelor.

Fragmente ale documentului fuseseră publicate la acea vreme, dar Arhiva pentru Securitatea Naţională a dezvăluit prima dată documentul în întregime.




×
Subiecte în articol: documente
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close