Antena 3 CNN Externe SUA rapotează primul caz de variola maimuței. Oficialii se pregătesc pentru mai multe

SUA rapotează primul caz de variola maimuței. Oficialii se pregătesc pentru mai multe

Un bărbat care a călătorit recent în Canada este primul caz de variola maimuței depistat în SUA anul acesta, dar oficialii se pregătesc pentru mai multe.

SUA rapotează primul caz de variola maimuței. Oficialii se pregătesc pentru mai multe
Sursa foto: Twitter / ABC News
de Cerasela Stafie    |    19 Mai 2022   •   11:04

Oficialii din Massachusetts au raportat miercuri un caz izolat de variola maimuței, la un bărbat care a călătorit recent în Canada. Ei analizează eventualele legături cu focarele mici din Europa.

Variola maimuței este de obicei limitată la Africa, iar cazurile rare din SUA și din alte părți sunt de obicei legate de călătoriile acolo. Un număr mic de cazuri confirmate sau suspectate au fost raportate luna aceasta în Regatul Unit, Portugalia și Spania.

Oficialii din domeniul sănătății din SUA au declarat că sunt în contact cu oficiali din Marea Britanie și Canada, ca parte a investigației. Dar ”în acest moment, nu avem nicio informație care să facă legătura între cazul din Massachusetts și cazurile din Marea Britanie”, a spus Jennifer McQuiston de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, potrivit The Guardian.

Deși este singurul caz din SUA de care CDC îl cunoaște, ”cred că ne pregătim pentru posibilitatea apariției mai multor cazuri”, a spus ea.

Cazul din SUA nu prezintă niciun risc pentru public, iar rezidentul din Massachusetts este internat în spital, dar în stare bună. Bărbatul a călătorit în Canada la sfârșitul lunii aprilie, pentru a se întâlni cu prieteni și s-a întors la începutul lunii mai, a spus McQuiston. 

Cazul este primul în SUA anul acesta. Anul trecut, statele Texas și Maryland au raportat fiecare câte un caz, la persoane care au călătorit în Nigeria.

Variola maimuței începe de obicei cu o boală asemănătoare gripei și umflarea ganglionilor limfatici, urmată de o erupție pe față și pe corp. În Africa, oamenii au fost infectați după ce au fost mușcați de rozătoare sau animale mici și, de obicei, nu se răspândește ușor printre oameni.

Cu toate acestea, anchetatorii din Europa spun că majoritatea cazurilor au fost la bărbați homosexuali sau bisexuali, iar oficialii analizează posibilitatea ca unele infecții să fi fost răspândite prin contact sexual.

Variola maimuței provine din aceeași familie de viruși ca variola. De obicei, este ușoară. Există două tulpini principale: tulpina Congo, care este mai severă - cu o mortalitate de până la 10% - și tulpina din Africa de Vest, care are o rată a mortalității de mai mult de 1% din cazuri.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close