Antena 3 CNN Externe SUA refuză discuțiile referitoare la retragerea trupelor americane din Irak

SUA refuză discuțiile referitoare la retragerea trupelor americane din Irak

Statele Unite resping discuțiile cu autoritățile irakiene referitoare la o retragere a trupelor americane, în ciuda solicitării în acest sens făcute de premierul demisionar irakian, Adel Abdel Mahdi, a anunțat vineri Departamentul de Stat. 

SUA refuză discuțiile referitoare la retragerea trupelor americane din Irak
de Claudia Simion    |    11 Ian 2020   •   00:21

Departamentul de stat a spus că este pregătit pentru o conversație, dar nu pentru retragerea celor 5.200 de trupe. 

”În acest stadiu, orice delegaţie care s-ar duce în Irak ar fi însărcinată să discute despre cel mai bun mod de reconfirmare a parteneriatului nostru stragic şi nu să discute despre retragerea trupelor”, a declarat o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei americane, Morgan Ortagus.

Premierul demisionar din Irak, Adel Abdel Mahdi, a cerut ajutorul inițial secretarului de stat american, Mike Pompeo, pentru a trimite o delegație cu scopul organizării unei retrageri a militarilor americani din Irak. 

Pompeo, adresându-se jurnaliștilor, a spus că misiunea trupelor americane în Irak a fost foarte clară, având ca scop antrenarea forțelor locale și combaterea grupării extremiste Statul Islamic. 

"Pe măsură ce vremurile se schimbă și ajungem într-un loc în care putem să facem ceea ce credem, iar dacă președintele va considera că e mai potrivit să funcționăm cu mai puține resurse în această misiune, atunci așa vom face", a spus Pompeo. 

Liderii irakieni au fost înfuriați de drona dată de SUA pe aeroportul din Bagdad, care l-a ucis pe cel mai de seamă general al Iranului, Qasem Soleimani. Incidentul a avut loc pe 3 ianuarie. 

×
Subiecte în articol: mike pompeo Irak
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close