Antena 3 CNN Externe SUA: Rusia ar putea plănui invazia Ucrainei

SUA: Rusia ar putea plănui invazia Ucrainei

Statele Unite ale Americii trag un semnal de alarmă pentru aliații din Uniunea Europeană: Rusia ar putea planifica o eventuală invazie a Ucrainei, pe măsură ce tensiunile izbucnesc între Moscova și blocul Occidental cu privire la migranți și aprovizionarea cu energie.

SUA: Rusia ar putea plănui invazia Ucrainei
Sursa foto: Getty Images
de Gabriel Dano    |    12 Noi 2021   •   21:43

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins vineri raportul drept „eforturi goale și nefondate de a exacerba tensiunile”.

Evaluările s-ar baza pe informații pe care SUA nu le-au împărtășit încă guvernelor europene, ceea ce ar trebui să aibă loc înainte ca orice decizie să fie luată cu privire la un răspuns colectiv, au spus sursele, citate de Bloomberg.

Datele obținute de americani sunt descrise ca fiind “tulburătoare”, dar unii experți recunosc că nu există nicio modalitate de a cunoaște adevăratele intenții ale Moscovei.

Un oficial de la Casa Albă a declarat joi seară că SUA se consultă cu aliații în legătură cu deplasarea trupelor la frontieră.

„Ceea ce am auzit și văzut astăzi la Washington, D.C. corespunde propriilor noastre constatări și analize, adaugă câteva elemente noi care ne permit să obținem o imagine mai bună și mai cuprinzătoare”, a spus ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, la o conferință de presă comună cu Blinken. Situația din Belarus este „o linie de front potențială” și nu ar trebui subestimată, a spus el.

Rusia spune că desfășurarea militară pe teritoriul său este o chestiune internă și neagă orice intenție agresivă, acuzând în același timp SUA de provocare prin deplasarea navelor de război în Marea Neagră, aproape de teritoriul său.

Tensiuni similare au izbucnit în primăvară, când SUA și NATO au acuzat Rusia că a masat până la 100.000 de soldați, tancuri și avioane de război în apropierea graniței cu Ucraina. Criza s-a atenuat după ce președintele american Joe Biden l-a sunat pe președintele rus Vladimir Putin și a cerut un summit care a avut loc în iunie.

Cea mai recentă mișcare de trupe și tancuri a Rusiei către Ucraina l-a determinat pe directorul CIA, Bill Burns, să viziteze Moscova luna aceasta, unde a vorbit la telefon cu Putin, potrivit Hotnews.

 

×
Subiecte în articol: Rusia Ucraina
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close