Antena 3 CNN Externe SUA şi Israel acuză Siria că înarmează Hezbollah cu rachete

SUA şi Israel acuză Siria că înarmează Hezbollah cu rachete

SUA şi Israel acuză Siria că înarmează Hezbollah cu rachete
Sursa foto: hezbollah
28 Apr 2010   •   03:52

Miniştrii apărării din SUA şi Israel au acuzat Siria că înarmează gherilele libaneze Hezbollah cu rachete din ce în ce mai puternice, dar Israel a precizat
că nu intenţionează să provoace un conflict din această cauză.

Afirmaţiile lui Robert Gates şi Ehud Barak nu au precizat şi ce tip de rachete este oferit Hezbollah, după rapoarte ce arătau că grupul a obţinut rachete cu rază lungă Scud capabile să atingă ţinte pe tot teritoriul statului evreu.
Oficiali americani din serviciile de informaţii şi apărare şi-au exprimat îndoiala în legătură cu acuzaţiile israeliene că rachete Scud ar fi ajuns în Liban.

Gates, care a ţinut o conferinţă de presă alături de Barak la Pentagon, declara că Siria, ca şi Iran, oferă Hezbollah arme "cu capacităţi mereu crescânde."
"Suntem acum în punctul în care Hezbollah are mai multe rachete decât majoritatea guvernelor din lume," sublinia Gates .
În timp ce Barak era de părere că rachetele "ar putea rupe delicatul echilibru din Liban."

Dar a minimalizat şansele unui conflict, ce a ţinut prima pagină a ziarelor de când a apărut informaţia despre rachete le Scud în presa din Kuwait, pe 10 aprilie.

"Nu intenţionăm să provocăm vreo coliziune majoră cu Liban sau Siria... dar urmărim îndeaproape aceste dezvoltări şi credem că nu contribuie la stabilitatea în regiune," aprecia Barak .

Hezbollah a tras mii de rachete, majoritatea cu rază scurtă de acţiune Katiuşa, înspre Israel în 2006, iar statul evreu se teme că forţele de gherilă ar putea replica dacă locaţiile nucleare iraniene sunt atacate.
Pe lângă arme, Iran oferă 100-200 de milioane de dolari pe an pentru sprijinirea Hezbollah .

Antena3.ro

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close