Antena 3 CNN Externe SUA şi Marea Britanie cer opoziţiei siriene să participe la conferinţa de la Geneva

SUA şi Marea Britanie cer opoziţiei siriene să participe la conferinţa de la Geneva

SUA şi Marea Britanie cer opoziţiei siriene să participe la conferinţa de la Geneva
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    14 Ian 2014   •   17:00

Statele Unite şi Marea Britanie au avertizat opoziţia siriană că vor înceta să-i mai acorde susţinere, dacă nu va participa la conferinţa Geneva II prevăzută pentru 22 ianuarie, informează AFP, citată de mediafax.

Anunţul a fost făcut de un oficial al opoziţiei siriene, care a preferat să-şi păstreze anonimatul.

„Statele Unite şi Marea Britanie ne-au spus că trebuie să mergem la Geneva. Ne-au spus foarte clar că nu vor mai continua să ne susţină aşa cum o fac acum şi că ne vom pierde credibilitatea în faţa comunităţii internaţionale dacă nu vom participa la conferinţă”, a declarat oficialul sirian.

O decizie finală privind participarea opoziţiei siriene la conferinţa de pace va fi luată vineri.

„Pe de o parte se află în faţa unui dictator sângeros, care a folosit armele chimice, iar pe de altă parte este vorba despre Al-Qaida, deci cu cine vor vorbi din partea noastră?”, s-a întrebat oficialul.

Spre deosebire de SUA şi Marea Britanie, Franţa nu face presiuni, susţinând că va continua să fie alături de opoziţie indiferent de decizia pe care o va lua.

„Franţa ne cere să mergem, dar ne spune că este alături de noi, indiferent ce decizie vom lua. Aceeaşi poziţie au Arabia Saudită şi Turcia, celelalte ţări care fac parte din grupul celor 11 ţări prietene ale Siriei”, a adăugat oficialul sirian.

Miniştrii de externe din grupul prietenilor Siriei (Marea Britanie, Germania, Italia, Franţa, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Egipt, Iordania, SUA, Turcia), reuniţi dumnică la Paris cu preşedintele Coaliţiei siriene, Ahmad Jarba, au cerut opoziţiei siriene să participe la negocierile din Elveţia.

Secretarul de stat american, John Kerry, s-a declarat „încrezător” în ceea ce priveşte participarea opoziţiei la conferinţa din Elveţia, subliniind că aceasta reprezintă „un test de credibilitate pentru toată lumea”.

Statele Unite şi Rusia au făcut, luni, la Paris, apel la o „încetare limitată a focului" înaintea conferinţei de la Geneva, una dintre cerinţele Coaliţiei opoziţiei siriene pentru a participa la reuniunea din Elveţia.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close