Antena 3 CNN Externe SUA şi Marea Britanie, îngrijorate de activităţile nucleare şi balistice ale Iranului

SUA şi Marea Britanie, îngrijorate de activităţile nucleare şi balistice ale Iranului

SUA şi Marea Britanie, îngrijorate de activităţile nucleare şi balistice ale Iranului
Sursa foto: hillary clinton
04 Feb 2009   •   05:49

Statele Unite vor utiliza "toate elementele puterii naţionale" pentru a face faţă diferitelor provocări din partea Iranului, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, după anunţul Republicii islamice privind lansarea unui satelit.
Activităţile nucleare şi balistice ale Iranului, ameninţările iraniene împotriva aliatului israelian şi sprijinul regimului islamic faţă de terorişti constituie "motive de îngrijorare pentru această administraţie", a declarat Robert Gibbs.
Preşedintele Barack Obama vrea ca Iranul să fie un membru "responsabil" al comunităţii internaţionale, iar anunţul privind lansarea pe orbită a unui satelit utilizând capacităţi balistice iraniene "nu ne convinge că Iranul acţionează în mod responsabil" în favoarea securităţii în regiune, a precizat Gibbs.
"Toate acestea continuă să sublinieze necesitatea pentru administraţia noastră de a utiliza toate elementele puterii noastre naţionale pentru a face faţă Iranului şi pentru a-l ajuta să fie un membru responsabil al comunităţii internaţionale", a adăugat el.
Administraţia Obama vorbeşte de elemente ale puterii naţionale pentru a arăta că va recurge la toate instrumentele diplomaţiei, rezervându-şi în acelaşi timp opţiunea militară.
De altfel, tema iraniană a fost în centrul discuţiei dintre Hillary Clinton, secretarul de stat american, cu ministrul britanic de externe, David Miliband.
Cei doi lideri s-au întâlnit la puţin timp după lansarea satelitului iranian, folosind tehnologie despre care Pentagonul spune că ar putea fi folosită la dezvoltarea unor rachete nucleare, scrie The Independent.
În campania electorală din SUA, Obama a avut un discurs conciliant în privinţa Iranului. În aceeaşi perioadă, Clinton ameninţa că va ?anihila? Iranul dacă va ataca Israleul cu o armă nucleară.
Antena3.ro

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close