Antena 3 CNN Externe Planul SUA la războiul lui Putin: zeci de mii de soldați americani, nave și avioane de luptă în Europa de Est

Planul SUA la războiul lui Putin: zeci de mii de soldați americani, nave și avioane de luptă în Europa de Est

Administrația americană se îndepărtează de strategia anterioară, care urmărea "să nu provoace Rusia", și are în vedere desfășurarea suplimentară de soldați și tehnică de luptă în țările din Europa de Est, inclusiv în România, relatează The New York Times.

Planul SUA la războiul lui Putin: zeci de mii de soldați americani, nave și avioane de luptă în Europa de Est
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    24 Ian 2022   •   13:19

Oficialii Pentagonului i-au prezentat președintelui Joe Biden mai multe opțiuni, între care trimiterea în estul Europei a 1.500 până la 5.000 de soldați ai SUA, cu posibilitatea de a crește de zece ori numărul acestora "dacă situația se deteriorează", adaugă publicația americană, citând surse din cadrul actualei administrații, la adăpostul anonimatului.

Joe Biden urmează să ia o decizie, cel mai devreme, săptămâna aceasta. 

În ultimele zile, presa occidentală a semnalat că Rusia continuă să desfășoare militari în zonele de unde ar putea lansa un atac împotriva Ucrainei, având la dispoziție inclusiv trupele deplasate în Belarus.

Sâmbătă, Marea Britanie a dezvăluit că Moscova plănuiește să instaleze un guvern-marionetă la Kiev.

"Chiar dacă suntem angajați în eforturi diplomatice, suntem implicați în construirea apărării și descurajării. NATO însăși va continua să fie întărită semnificativ dacă Rusia își reînnoiește actele de agresiune. Toate opțiunile sunt pe masă", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken într-o emisiune a postului CBS.

Până în prezent, niciuna dintre opțiunile militare examinate nu include desfășurarea de trupe americane în Ucraina, iar Joe Biden și-a exprimat clar împotrivirea față de intrarea SUA  într-un alt conflict, după ieșirea traumatizantă a Americii din Afganistan, vara trecută, după 20 de ani.

În schimb, odată abandonată strategia de a nu provoca Rusia, oficialii administrației Biden au avertizat că Statele Unite ar putea sprijini o eventuală insurgență în Ucraina dacă Vladimir Putin va invada această țară.

Întărirea NATO în Est, denunțată de Putin, este ceea ce va primi Moscova dacă intră în Ucraina

Actuala administrație americană spune că desfășurarea de trupe suplimentare pe flancul estic NATO, care include Estonia, Letonia și Lituania, este exact scenariul pe care Putin a dorit să-l evite.

Joe Biden a avertizat, în conferința de presă de săptămâna trecută, că o invazie rusă în Ucraina va determina Washingtonul să trimită mai multe trupe în regiune.

"Ne vom spori prezența militară în Polonia, în România etc dacă (Putin) intră (în Ucraina). Aceste țări fac parte din NATO", a spus Biden.

Secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin i-a transmis, la rândul său, omologului rus, Serghei Shoigu, că o "incursiune rusă" în Ucraina va atrage consolidarea militară evocată de Joe Biden.

Dacă Biden aprobă desfășurarea suplimentară, unele trupe vor veni din SUA iar altele vor fi deplasate din alte părți ale Europei către zona mai vulnerabilă a flancului estic.

Potrivit Ministerului Apărării din Polonia, SUA au în această țară circa 4.000 de soldați. Alți 1.000 de militari NATO sunt, de asemenea, staționați în Polonia.

Iar în țările baltice numărul trupelor NATO este de aproximativ 4.000.

SUA urmăresc din aer dacă rușii mută arme nucleare la graniță

Pe lângă soldați, președintele SUA ar urma să aprobe trimiterea de avioane militare suplimentare.

De la finele lunii decembrie anul trecut, SUA efectuează regulat zboruri deasupra Ucrainei cu aparate RC-135 de interceptare electronică. Acestea permit ofițerilor americani de informații să asculte comunicațiile comandanților trupelor terestre ruse. 

SUA folosesc, de asemenea, avioane E-8 JSTAR de supraveghere la sol pentru a urmări consolidarea militară și deplasarea forțelor ruse. 

Administrația Biden este interesată, mai ales, de indicii că Rusia ar putea desfășura arme nucleare tactice la frontieră, o mișcare pe care oficialii ruși au indicat-o drept opțiune posibilă.

În prezent, SUA au în Ucraina peste 150 de consilieri militari care au activat timp de mai mulți ani în poligoanele din apropiere de Lvov, în vestul țării.

Ce militari au SUA în Ucraina

Este vorba despre membri ai forțelor speciale, mai ales din Beretele Verzi, precum și despre instructori ai Gărzii Naționale de la grupa de luptă a Brigăzii 53 Infanterie din Florida.

De asemenea, în țară se află consilieri militari din circa o duzină de țări aliate.

Mai multe state NATO, între care Marea Britanie, Canada, Lituania și Polonia trimit în mod regulat militari în Ucraina.

În eventualitatea unei invazii totale a forțelor ruse, SUA intenționează să-și scoată rapid instructorii militari din țară, dar este posibil ca unii americani să rămână în Kiev pentru a-i consilia pe oficialii locali sau asigure sprijin pe linia frontului, notează The New York Times.

×
Subiecte în articol: SUA trupe Europa de Est România Ucraina invazie
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close