Antena 3 CNN Externe SUA solicită o "misiune internaţională de mediere" în Crimeea şi cere Rusiei să-şi RETRAGĂ forţele militare

SUA solicită o "misiune internaţională de mediere" în Crimeea şi cere Rusiei să-şi RETRAGĂ forţele militare

SUA solicită o "misiune internaţională de mediere" în Crimeea şi cere Rusiei să-şi RETRAGĂ forţele militare
Sursa foto: Foto: freebeacon.com
01 Mar 2014   •   09:31
Statele Unite solicită trimiterea de urgenţă a unei "misiuni internaţionale de mediere" în Crimeea şi îndeamnă Rusia să-şi retragă forţele militare din regiune, a declarat vineri ambasadoarea americană la ONU, Samantha Power, citată de AFP, conform Mediafax.
Misiunea va avea ca obiectiv "să înceapă (discuţiile în vederea) reducerii tensiunilor şi să faciliteze dialogul paşnic şi productiv între toate părţile ucrainene", a adăugat ea la finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate.
Misiunea va trebuie să fie "independentă şi credibilă" şi să servească la asigurarea "integrităţii teritoriale a Ucrainei", a precizat Samantha Power.
Ambasadorul rus, Vitali Ciurkin, a precizat că un principiu al Rusiei este de "a nu accepta medierile impuse".
 
Intrebată în legătură cu formatul unei eventuale misiuni, Samantha Power a enumerat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi emisarul secretarului general al ONU Ban Ki-moon, Robert Serry, care se află în prezent la Kiev.
Statele Unite, a adăugat Power, sunt "foarte îngrijorate în legătură cu informaţiile despre o mobilizare rusă în Crimeea" şi "solicită Rusiei să-şi retragă forţele militare care au fost masate" pentru ca ucrainenii să decidă singuri calea pe care o vor urma.
Ea a refuzat totuşi să spună dacă această mobilizare poate fi considerată o agresiune, aşa acum afirmă autorităţile de la Kiev.
Statele Unite, a mai declarat Power, "vor condamna orice încercare de a pune sub semnul întrebării suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, pe care toate ţările trebuie să le respecte".
"Cea mai bună modalitate prin care populaţia din Crimeea ar putea să-şi atingă obiectivele este de a lucra paşnic în cadrul sistemului politic care funcţionează în prezent", a adăugat ea. "În acest scop, Statele Unite solicită crearea de urgenţă a unei misiuni internaţionale de mediere în Crimeea", a afirmat ambasadoarea americană la ONU.
Întrebat în legătură cu consolidarea prezenţei militare ruse, Ciurkin a amintit că Rusia are un acord cu Ucraina privind prezenţa navală rusă la Sevastopol. "Noi acţionăm conform acestui acord", a afirmat el, apreciind că "este total inacceptabil" să se evoce o agresiune.
Este vorba despre prima reuniune a Consiliului de Miniştri consacrată crizei din Ucraina. Reuniunea a fost convocată la solicitarea Ucrainei, de către Lituania, care a asigurat în februarie preşedinţia Consiliului.
Potrivit ambasadorului britanic Mark Lyall Grant, Consiliul "se va reuni cu regularitate pentru a discuta pe tema Ucrainei în cazul în care criza va continua". Totodată, el a precizat că medierea propusă de Washington "nu va necesita aprobarea Consiliului". În schimb, o eventuală deplasare a lui Serry în Crimeea alături de oficiali ai OSCE va "necesita un mandat al Consiliului de Securitate", în opinia sa.
În cadrul reuniunii, a subliniat el, "niciun membru al Consiliului nu a pus la îndoială importanţa prezervării integrităţii teritoriale, unităţii şi suveranităţii Ucrainei".

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close