Antena 3 CNN Externe SUA speră la o cooperare cu Rusia în scutul anti-rachetă

SUA speră la o cooperare cu Rusia în scutul anti-rachetă

SUA speră la o cooperare cu Rusia în scutul anti-rachetă
Sursa foto: scut antiracheta
21 Mai 2009   •   22:37

Secretarul american al apărării Robert Gates a declarat că reducerile de buget pentru programele de apărare anti-rachetă ale SUA nu sunt o problemă, mai ales că Washington va investi în apărarea pentru ameninţarea rachetelor cu rază lungă de acţiune, venită din partea Coreii de Nord şi Iranului.
Gates a afirmat că SUA a realizat un ?progres tehnologic extraordinar în apărarea anti-rachetă? în ultimele două decenii, dar este vital să se păstreze echilibrul între cercetare şi dezvoltarea de noi programe şi dotare.

El a declarat că Pentagonul are destui bani din bugetul fiscal 2009 pentru a începe construcţia bazelor din Cehia şi Polonia, dacă aceste stat aprobă, iar administraţia decide continuarea planurilor.

El a admis că, momentan, nu s-a luat o decizie asupra sistemelor din Europa. Gates a precizat că o parte a administraţiei analizează dacă Rusia poate fi atrasă în acest program, fapt ce l-ar face mai eficient. El amintea şi de problemele politice din Cehia, unde guvernul care a aprobat planul nu mai este la putere, iar opinia publică este majoritar contra.
Oricum, Gates a recunoscut că administraţia are "un mare interes " în a face parteneriat cu Rusia pentru apărarea anti-rachetă. ?Realitatea este că radarele din Rusia, suplimentate de cele din Cehia ar da un plus de capacitate locaţiilor din Europa?, declara secretarul în Conrges.
O cooperare cu Rusia şi alte agenţii federale şi state europene a fost confirmată şi de vicesretarul de Apărare pe probleme politice Michele Flournoy, care estima un rezultat în următoarele luni.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Pentagon robert gates Rusia
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close