Antena 3 CNN Externe SUA sunt "pe deplin hotărâte" să apere Japonia împotriva Coreei de Nord

SUA sunt "pe deplin hotărâte" să apere Japonia împotriva Coreei de Nord

SUA sunt "pe deplin hotărâte" să apere Japonia împotriva Coreei de Nord
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
14 Apr 2013   •   17:50

Statele Unite sunt "hotărâte să apere Japonia", pe care Coreea de Nord a ameninţat-o recent cu un atac nuclear, a avertizat duminică secretarul de Stat american John Kerry, relatează AFP.
   
"Statele Unite sunt pe deplin hotărâte să apere Japonia", a subliniat Kerry în cadrul unei conferinţe de presă alături de ministrul japonez al Afacerilor Externe, Fumio Kishida, cu care a avut o întrevedere.
   
Coreea de Nord a ameninţat vineri Japonia cu "focul nuclear", după decizia Tokyo de a amplasa baterii antirachetă pentru a distruge orice rachetă nord-coreeană care i-ar ameninţa teritoriul.
   
"Japonia este în continuare în vizorul armatei noastre revoluţionare, iar dacă Japonia face cel mai mic gest, scânteia războiului va atinge Japonia prima", a dat asigurări KCNA, într-un editorial.
   
Japonia a instalat rachete Patriot în centrul Tokyo şi în jurul capitalei şi a mobilizat distrugătoare echipate cu sisteme radar Aegis şi mijloace de interceptare în Marea Japoniei (Marea de Est, pentru coreeni).
   
Tokyo poate conta în plus pe lansatoarele de rachete Patriot aliniate de armata americană pe insula Okinawa din sudul Japoniei.
   
Geopoliticienii consideră foarte puţin probabil ca Phenianul să vizeze în mod deliberat Japonia şi apreciază că măsurile de protecţie luate de Tokyo au în special ca scop să pareze orice eşec al unui test de rachetă nord-coreean, în cazul în care o problemă tehnică ar direcţiona-o din greşeală spre arhipelag.
   
Regimul nord-coreean ar putea realiza unul sau mai multe tiruri de rachetă cu rază de acţiune scurtă sau medie în jurul zilei de 15 aprilie, data naşterii fondatorului Coreei de Nord, Kim Il-sung, bunicul actualului lideral ţării, Kim Jong-un, potrivit experţilor.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close