Antena 3 CNN Externe SUA: Terorismul nuclear este cea mai mare ameninţare la securitatea globală

SUA: Terorismul nuclear este cea mai mare ameninţare la securitatea globală

SUA: Terorismul nuclear este cea mai mare ameninţare la securitatea globală
Sursa foto: casa alba
12 Apr 2010   •   03:53

Preşedintele american, Barack Obama, va avertiza luni că terorismul nuclear este cea mai gravă ameninţare la adresa securităţii globale, în cadrul efortului de a cere acţiune pentru a ţine materialul nuclear departe de mâinile teroriştilor.
La summitul de două zile ce se deschide luni, cea mai mare reuniune mondială condusă de un preşedinte american după cel de-al Doilea Război Mondial, Obama va cere cooperare internaţională pentru a securiza fiecare gram de material nuclear în următorii patru ani.
"Este absolut fundamental să privim acest summit ca punctul de plecare al naturii grave a ameninţării terorismului nuclear," declaraBen Rhodes, consilier pe securitate naţională.
"Ştim că grupări teroriste, inclusiv al-Qaeda, caută materiale pentru a construi o armă nucleară şi ştim că au intenţia de a folosi una."
Ca avertisment înaintea summitului, secretarul american de stat Hillary Clinton avertiza că o bombă de 10 kilotone- mai mică decât cea folosită de SUA în Hiroshima in 1945 ? detonată în Times Square ar putea ucide un milion de persoane.

"Pe lângă costul uman, un atac nuclear terorist ar putea deveni un tsunami de consecinţe sociale şi economice. Multe state nu au văzut ameninţarea aşa cum o vedem noi. Nu a fost o mare prioritate internaţională şi de aceea intenţionăm să o transformăm"
Summitul nuclear marchează cel mai mare efort al lui Obama de până acum de a-şi exercita conducere globală pe una din temele politicii sale externe, nonproliferarea, şi urmează unei săptămâni în care a renunţat la strategia nucleară americană din timpul Războiului Rece şi a semnat un acord de reducere a arsenalului atomic cu Rusia.
Obama speră la un acord pe patru ani ce să cuprindă promisiunea unor mai mari sentinţe pentru traficanţii nucleari. De asemenea , va aborda problema Iranului şi Coreii de Nord.
Teheran a reacţionat agresiv la summit, anunţând îmbogăţirea uraniului cu o viteză mai mare şi iniţierea unei plângeri la ONU contra SUA.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: program nuclear Barack Obama
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close