Antena 3 CNN Externe SUA: „Toate opțiunile sunt pe masă” în ceea ce privește masarea de trupe rusești în apropierea Ucrainei

SUA: „Toate opțiunile sunt pe masă” în ceea ce privește masarea de trupe rusești în apropierea Ucrainei

Toate opțiunile sunt pe masă în ceea ce privește modul de răspuns la acumularea de trupe a Rusiei în apropierea graniței cu Ucraina, iar alianța NATO va decide care va fi următoarea mișcare în urma consultărilor de săptămâna viitoare, a spus vineri principalul diplomat american al Departamentului de Stat pentru Europa.

SUA: „Toate opțiunile sunt pe masă” în ceea ce privește masarea de trupe rusești în apropierea Ucrainei
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    26 Noi 2021   •   22:55

„Toate opțiunile sunt pe masă și există un set de instrumente care include o gamă întreagă de opțiuni”, a declarat secretarul de stat adjunct pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, Karen Donfried reporterilor într-un briefing telefonic.

„Acum urmează ca Alianța să decidă care sunt următoarele mișcări pe care NATO vrea să le ia”, a spus ea, vorbind înaintea unei vizite a secretarului de stat american Antony Blinken în Letonia și Suedia.

„Săptămâna viitoare, vom vorbi despre evaluarea noastră a ceea ce se întâmplă la granița Rusiei cu Ucraina și vom începe acele conversații cu opțiunile și ce ar dori să facă împreună NATO ca alianță”, ea a spus.

Oficialii americani, NATO și ucraineni au tras un semnal de alarmă în ultimele săptămâni cu privire la ceea ce ei spun că sunt mișcări neobișnuite de trupe ruseștiaproape de Ucraina, sugerând că Moscova ar putea fi gata să lanseze un atac asupra vecinului său, acuzații pe care Rusia le-a respins.

Șeful serviciului de informații militare al Ucrainei a declarat în acest weekend pentru publicația Military Times că Rusia avea peste 92.000 de soldați în jurul granițelor Ucrainei și se pregătește pentru un atac până la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie.

Moscova a respins astfel de sugestii și a spus că nu amenință pe nimeni și și-a apărat dreptul de a-și desfășura trupele așa cum dorește.

Donfried a fost întrebată cum au văzut SUA masarea trupelor Rusiei, dar nu a detaliat în afară de a spune că este un lucru ”neobișnuit”.

Intențiile Rusiei rămân neclare, iar tensiunile Est-Vest sunt ridicate, Ucraina, Rusia și NATO efectuând toate exerciții militare, iar Moscova acuzând Washingtonul că a repetat un atac nuclear asupra Rusiei la începutul acestei luni.

Întrebat dacă escaladarea recentă a determinat Washingtonul să ia în considerare mai serios desfășurarea de trupe permanente pe flancul estic al NATO, Donfried nu a detaliat acest punct specific, dar a spus că miniștrii de externe ai NATO vor discuta săptămâna viitoare despre o strategie.

La reuniunea OSCE de la Stockholm, Blinken va discuta despre ocuparea de către Rusia a teritoriilor ucrainene și georgiene, conflictul din Nagorno-Karabah și criza din Belarus, potrivit Reuters.

×
Subiecte în articol: SUA NATO Rusia Ucraina trupe granita
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close