Antena 3 CNN Externe Israelul anunţă primii doi morţi după atacurile Hamas cu rachete. SUA, UE şi Marea Britanie, apeluri la calm după cele mai grave violenţe la Ierusalim în ultimii ani

Israelul anunţă primii doi morţi după atacurile Hamas cu rachete. SUA, UE şi Marea Britanie, apeluri la calm după cele mai grave violenţe la Ierusalim în ultimii ani

Cel puţin două persoane au murit, iar alte aproximativ 80 au fost rănite marți, în Israel, în urma atacurilor cu rachete lansate de gruparea Hamas. În paralel, raidurile aeriene israeliene efectuate în Fâșia Gaza au dus la uciderea a trei lideri islamiști.

Israelul anunţă primii doi morţi după atacurile Hamas cu rachete. SUA, UE şi Marea Britanie, apeluri la calm după cele mai grave violenţe la Ierusalim în ultimii ani
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    11 Mai 2021   •   17:59

Victimele din teritoriul israelian sunt două femei, care au fost ucise în orașul Ashkelon, conform publicației The Jerusalem Post.

Alte aproximativ 80 de persoane au fost rănite în atacuri cu rachete asupra orașelor israeliene Ashkelon şi Ashdod.

Premierul în exercițiu al Israelului, Benjamin Netanyahu, a avertizat că operațiunile militare împotriva grupurilor islamiste din Fâșia Gaza vor fi intensificate.

Pe de altă parte, trei lideri ai grupului terorist Jihadul Islamic au fost uciși în raidurile aeriene israeliene efectuate în Fâşia Gaza.

Organizația islamistă a confirmat moartea militanților Sameh Fahim Al-Mamlouk, Kamal Tayseer Qureiqa şi Muhammad Yahya Abu Al-Atta.

SUA şi Marea Britanie, apeluri la stoparea tirurilor cu rachete. Uniunea Europeană, apel la încetarea violențelor

Liderii internaționali au făcut apel al calm după ce violențele între palestinieni şi israelieni au escaladat în ultimele zile şi au atras răspunsul militar al statului evreu.

Conform unui bilanț din surse palestiniene actualizat în cursul zilei de marți, loviturile aeriene ale armatei israeliene au ucis 26 de persoane în Gaza.

SUA, UE şi Marea Britanie au cerut protagoniștilor să procedeze la detensionarea situației "cât de curând posibil".

Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut încetarea imediată a tirurilor cu rachete şi a cerut ca ambele părți să facă un pas înapoi.

Şi ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a spus că "atacul cu rachete" trebuie să înceteze şi a cerut oprirea tirurilor îndreptate spre populația civilă.

Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borell, a spus, la rândul său, că violențele în creștere în Cisiordania, Gaza şi Ierusalimul de Est trebuie să înceteze "imediat".

Hamas a lansat peste 300 de rachete spre Ierusalim.

Violențele au explodat luni noaptea, după ce militanții palestinieni au lansat rachete spre Ierusalim.  Conform armatei israeliene, sistemele antiaeriene au interceptat 90% dintre rachetele care riscau să cadă în zone populate.

În replică, statul evreu a ordonat lovituri aeriene împotriva unor ținte ale militanților din Fâșia Gaza.

Surse oficiale palestiniene din domeniul sănătății spun că în urma loviturilor aeriene au fost uciși 26 de oameni, inclusiv 9 copii.

Israelul a declanșat contraatacul aerian şi spune că a eliminat 15 membri Hamas

Armata israeliană a anunțat, la rândul său, că a ucis cel puțin 15 membri ai grupării Hamas, care controlează fâșia Gaza.

Atacul cu rachete al Hamas, care a atras replica statului evreu, a venit după ce sute de palestinieni au fost răniți în vechiul Ierusalim, în urma ciocnirilor cu poliția israeliană. Gruparea militantă a lansat peste 300 de rachete în decurs de 12 ore, conform unei surse Hamas citate de BBC.

Atacul cu rachete al Hamas l-a determinat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să declare că "Hamas a trecut linia roșie" şi că replica israeliană va fi una puternică. Armata statului evreu a vizat 130 de ținte în Fâșia Gaza.

Violențele din ultimele zile, care au antrenat confruntarea între grupările islamiste şi armata israeliană, sunt cele mai grave înregistrate în Ierusalim în ultimii ani. 

După o lună de ciocniri cu poliția în partea locuită preponderent de arabi, violențele s-au amplificat în contextul în care mai multe familii de palestinieni au primit ordin de evacuare din Ierusalimul de Est.

Conform bilanțului anunțat marți de un grup umanitar palestinian, peste 700 de palestinieni au fost răniți în confruntările cu poliția din Ierusalim şi din Cisiordania.

Foto principală: Tiruri Hamas lansate din Gaza City, interceptate de sistemul defensiv israelian Iron Dome, 10 mai 2021

Foto galerie: Contraatac israelian în Gaza City, tiruri cu rachete efectuate de Hamas spre Israel, din Fâşia Gaza, şi copil palestinian ucis în Beit Hanoun, în urma contraatacului israelian, 11 mai 2021

×
Subiecte în articol: violente Ierusalim
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close