Antena 3 CNN Externe Suedia va administra doza booster tuturor adulților

Suedia va administra doza booster tuturor adulților

Suedia va extinde treptat imunizarea cu doze booster anti-COVID-19 la toţi cetăţenii adulţi ai ţării, în contextul creşterii numărului de cazuri în alte ţări europene.

Suedia va administra doza booster tuturor adulților
Sursa foto: Pexels/Oliver Schmid
de Alexandra Ionescu    |    24 Noi 2021   •   17:22

Suedia a recomandat miercuri ca toți cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani să primească o vaccinare de rapel împotriva COVID-19 la șase luni după ce au primit a doua doză.

Ministrul Afacerilor Sociale, Lena Hallengren, a declarat că aproximativ 7 milioane de oameni din Suedia, care are o populație de 10 milioane, au primit ambele doze. Dar ea și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea infecțiilor cu coronavirus.

„Guvernul ia în serios răspândirea infecției în întreaga lume”, a spus Hallengren. „Scopul (de a oferi o a treia doză) este acela de a fi pregătit pentru o posibilă deteriorare a situației.”

Karin Tegmark Wisell, șeful Agenției Suedeze de Sănătate Publică, a declarat că vaccinul este „cel mai important instrument al nostru pentru a face față pandemiei”.

„Două vaccinuri oferă o bună protecție împotriva bolilor grave și a morții, dar efectul protector se diminuează în timp”, a spus ea într-o conferință de presă.

Suedia s-a remarcat anterior printre națiunile europene pentru răspunsul său relativ lipsit de libertate la pandemie. Tuturor persoanelor de peste 65 de ani li s-a oferit deja o a treia injectie. Autoritățile spun că 26% din grupa respectivă de vârstă au primit un rapel până acum.

Țara scandinavă nu a intrat în lockdown, și nici nu a închis afaceri în timpul pandemiei, bazându-se în schimb pe simțul datoriei civice al cetățenilor de a controla infecțiile. Autoritățile au accentuat responsabilitatea individuală în locul măsurilor guvernamentale de sănătate.

Săptămâna trecută, Suedia a declarat că va introduce un certificat digital de vaccinare împotriva COVID-19 pentru adunările publice și evenimentele cu peste 100 de persoane în interior. Mișcarea urmează pași similari ai altor țări din Uniunea Europeană pe fondul unei creșteri continentale recente a cazurilor de COVID-19.

Un program concret nu a fost prezentat încă. Agenţia de Sănătate Publică suedeză a afirmat că dozele booster ar trebui să fie oferite după şase luni de la administrarea celei de-a doua doze, extinzând iniţial administrarea lor la persoanele care fac parte din grupurile de risc şi cele de circa 50 de ani, apoi la toţi adulţii cu vârste peste 18 ani.

Potrivit Lenei Hallengren, Agenţia de Sănătate va avea de asemenea sarcina să pregătească alte posibile măsuri pentru a stăvili răspândirea coronavirusului, după ce Suedia a impus paşaportul sanitar pentru evenimentele din interior cu peste 100 de oameni, începând de luna viitoare.

×
Subiecte în articol: Suedia vaccinare Doza a treia COVID-19
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close