Antena 3 CNN Externe Suedia intenţionează să-şi retragă trupele din Afganistan până în 2014

Suedia intenţionează să-şi retragă trupele din Afganistan până în 2014

Suedia intenţionează să-şi retragă trupele din Afganistan până în 2014
Sursa foto: Foto: kallas.blogspot.com
01 Noi 2010   •   19:08

Suedia a anunţat intenţionează să îşi retragă trupele "combatante" din Afganistan din 2012 şi până în 2014,potrivit premierului Fredrik Reinfeldt, citat de AFP. Cu toate acestea, misiunea de "susţinere şi securitate" va fi susţinută în continuare.

"Scopul nostru este ca prezenţa suedeză în Afganistan să treacă de la misiunea combatantă la una de susţinere. Această schimbare va avea loc cel târziu în 2014", a declarat şeful Executivului suedez.

Reinfeldt a prezentat un acord între Guvern şi cele două partide principale de stânga pe tema misiunii din Afganistan, acord menit să prelungească mandatul forţelor suedeze în următorii patru ani.

"Credem că în 2012 vom vedea rezultate concrete în procesul de transferare a misiunilor de securitate armatei afgane, iar acest lucru va face posibilă reducerea trupelor combatante", precizează acordul.

În anul 2011, trupele suedeze vor fi menţinute la nivelul actual de 500 de militari.

"În paralel, se va putea produce în 2012 o modificare în sensul unei dimensiuni civile a misiunii suedeze din Afganistan", conform acordului semnat între Guvern şi opoziţie.

Cu toate acestea, Militari suedezi ar putea rămâne în Afganistan şi după 2014, cu misiuni de instruire, nu de luptă.

Propunerea guvernamentală pe tema misiunii din Afganistan urmează să fie prezentată joi Parlamentului, iar votul ar urma să aibă loc în decembrie.

×
Subiecte în articol: Suedia Afganistan
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close