Antena 3 CNN Externe Suedia: Peste 1.000 de persoane au manifestat contra islamofobiei

Suedia: Peste 1.000 de persoane au manifestat contra islamofobiei

Suedia: Peste 1.000 de persoane au manifestat contra islamofobiei
Sursa foto: Foto: onislam.net
02 Ian 2015   •   19:07

Peste 1.000 de persoane au manifestat vineri în mai multe oraşe din Suedia - printre care Stockholm, Malmo şi Gotteborg - contra islamofobiei, după mai multe atacuri împotriva unor moschei din ţară pe fondul tensiunilor politice provocate de ascensiunea formaţiunilor radicale de extremă dreapta, informează AFP.

Manifestaţiile au avut loc după o tentativă de incendiere voluntară cu cocktail Molotov care a vizat moscheea din orașul Uppsala (estul Suediei).

Pe 29 decembrie, un incendiu în scop criminal a avariat o moschee în orașul Eslov, din sudul Suediei, iar în prima zi de Crăciun un alt incendiu a cauzat rănirea a cinci persoane la moscheea din Eskilstuna, unde se aflau 70 de credincioşi.

''Vrem să transmitem mesajul că aceste atacuri contra moscheilor și alte acte bazate pe ură contra musulmanilor sunt o problemă pentru întreaga societate, nu doar pentru musulmani. Fiecare trebuie să se întrebe dacă acesta este tipul de societate pe care o vrea'', a declarat Mohammed Kharraki, purtător de cuvânt al Asociației islamice din Suedia.

Ministrul culturii și democrației din Suedia, Alice Bah Kuhnke a denunţat în faţa manifestanţilor autorii acestor acte care vizează ''intimidarea'' concetăţenilor de religie islamică.

Potrivit revistei suedeze Expo, cel puţin 12 atacuri au vizat moschei în Suedia în anul trecut, în contextul în care alte acţiuni precum mesaje graffiti islamofobe nu fac întotdeauna obiectul anchetelor penale.

Un studiu al guvernului suedez realizat în luna noiembrie releva că două treimi dintre asociaţiile musulmane din Suedia au fost ţinta actelor de vandalism în anul 2014.

 

×
Subiecte în articol: Suedia
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close