Antena 3 CNN Externe Crește suma de bani pe care un cetățean o primește dacă renunță la mașină, în Franța. Ce se poate cumpăra cu banii respectivi

Crește suma de bani pe care un cetățean o primește dacă renunță la mașină, în Franța. Ce se poate cumpăra cu banii respectivi

Guvernul Franței a crescut valoarea subvenției pe care o oferă persoanelor ce aleg să își schimbe mașinile poluante cu biciclete electrice.

Crește suma de bani pe care un cetățean o primește dacă renunță la mașină, în Franța. Ce se poate cumpăra cu banii respectivi
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Aug 2022   •   13:36

Valoarea subvenției ajunge în prezent până la 4.000 de euro.

Acești bani ar trebui să-i stimuleze pe oameni să renunțe la vehiculele pe benzină sau motorină în favoarea unor alternative mai ecologice.

Cei care locuiesc în gospodării cu venituri mici din zonele urbane cu emisii scăzute și care își vând mașinile sunt eligibili pentru subvenția de 4.000 EUR, în vederea achiziționării unei biciclete electrice.

Cetățenii francezi din categoriile cu venituri mai mari sunt îndreptățiți la subvenții mai mici.

Bicicletele tradiționale, nemotorizate, pot fi, și ele, achiziționate prin acest mecanism, notează presa internațională.

Guvernul Franței vrea să vadă 9% din populație pe bicicletă până în 2024

Subvenția a fost introdusă pentru prima dată anul trecut.

Valoarea sa a fost majorată recent, după ce oficialii francezi au ajuns la concluzia că trebuie făcut mai mult pentru a ajunge din urmă state unde utilizarea bicicletelor este foarte larg răspândită, precum Olanda, Germania și Danemarca.

Obiectivul guvernului francez este ca 9% din populația țării să treacă la mersul pe bicicletă până în 2024, comparativ cu 3% în prezent.

Spre comparație, procentajul corespunzător din Olanda este de 27%.

De unde s-au inspirat francezii

Politica Parisului în acest sens este inspirată și modelată după un program de mare succes desfășurat în Lituania.

Aici, cetățenii care renunță la vechea mașină sunt eligibili pentru o subvenție de până la 1.000 EUR destinată achiziției unui vehicul din următoarele categorii: bicicletă, scuter, moped sau motocicletă electrică. 

Se poate opta chiar și pentru plata transportului în comun cu acești bani.

Presa internațională remarcă faptul că decizia de a crește subvenția pentru biciclete electrice în Franța vine la o săptămână după ce președintele american Joe Biden a semnat un proiect de lege vizând schimbările climatice, asistența medicală și fiscalitatea.

În valoare de peste 700 de miliarde de dolari, legea alocă sume importante sub formă de credite fiscale pentru vehicule electrice, dar nu prevede stimulente financiare pentru achiziția de biciclete electrice.

×
Subiecte în articol: subventie biciclete electrice Franta
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close