Antena 3 CNN Externe Summit diplomatic la Berlin pentru a calma tensiunile în estul Ucrainei

Summit diplomatic la Berlin pentru a calma tensiunile în estul Ucrainei

Summit diplomatic la Berlin pentru a calma tensiunile în estul Ucrainei
14 Apr 2015   •   00:25

Miniștrii afacerilor externe german, francez, rus și ucrainean s-au întâlnit luni seară la Berlin pentru a discuta despre punerea în practică a acordurilor de la Minsk amenințate de tensiuni în estul Ucrainei, relatează AGERPRES.

"Opt săptămâni au trecut de la negocierile de la Minsk și nu există nicio îndoială că s-a ajuns la o acalmie relativă... dar este prea devreme pentru a anunța victoria", a subliniat ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier (foto), înainte de a începe discuțiile cu omologii săi din așa-numitul format "Normandia", o aluzie la prima întâlnire în patru (Ucraina-Rusia-Franța-Germania) în timpul comemorării debarcării în Normandia la 6 iunie 2014.

El a amintit că luptele dintre armata ucraineană și rebelii proruși încă au făcut victime duminică și luni.

"Deși încetarea focului predomină în estul Ucrainei, încă au loc lupte în două sau trei locuri", a notat el.

Acordul de încetare a focului, negociat la Minsk la mijlocul lunii februarie, este încă în vigoare din punct de vedere tehnic, deși fiecare parte o acuză pe cealaltă de intensificarea atacurilor în ultimele zile, notează Reuters. Luni, un militar ucrainean a fost ucis și alți șase răniți în teritoriul controlat de rebeli. La rândul lor, autoritățile separatiste au anunțat patru civili răniți în zona sub controlul lor, amintește AFP.

Steinmeier a mai explicat că în afară de încetarea focului, acordul de la Minsk a inclus modalități de a oferi ajutor umanitar populației în estul Ucrainei, de organizare a unui schimb de prizonieri și inițierea unui proces politic ce ar pregăti terenul pentru alegeri.

Steinmeier a insistat asupra importanței inițierii unui proces politic, mai ales pentru asigurarea "condițiilor necesare organizării de alegeri locale".

Rezultatele întâlnirii de la Berlin vor fi discutate pe larg la o reuniune a miniștrilor afacerilor externe ai G7 marți și miercuri la Lübeck (nordul Germaniei), în timp ce violența s-a intensificat în estul Ucrainei în ultimele zile.

×
Subiecte în articol: Berlin Ucraina
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close