Antena 3 CNN Externe Summit NATO Madrid 2022 | Zelenski, cerere-bombă către liderii Alianței | "Împiedicăm Rusia să ne distrugă și să vă distrugă!"

Summit NATO Madrid 2022 | Zelenski, cerere-bombă către liderii Alianței | "Împiedicăm Rusia să ne distrugă și să vă distrugă!"

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat participanților la de la Madrid, într-un mesaj în care liderii alianței militare anticipau, în special, noi cereri de furnizare a armelor necesare forțelor Kievului, în fața agresiunii ruse.

Summit NATO Madrid 2022 | Zelenski, cerere-bombă către liderii Alianței | "Împiedicăm Rusia să ne distrugă și să vă distrugă!"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    29 Iun 2022   •   15:16

Însă liderul de la Kiev i-a surprins pe toți cei de față, reiterând mai vechea solicitare de a primi Ucraina în NATO, la care părea să fi renunțat, în lunile din urmă.

"Nu este de ajuns prețul plătit de Ucraina pentru a se alătura NATO? Este încă insuficientă contribuția noastră la apărarea Europei și a civilizației? De ce mai e nevoie?", a întrebat el, retoric.

Indicând lipsa unui parcurs clar către NATO pentru Ucraina, președintele ucrainean a folosit o figură de stil, în care a povestit cum funcționează sistemul de acces la metroul din Kiev: calea e liberă până când te apropii și atunci, pentru a o debloca, trebuie să plătești.

"Avem nevoie de garanții de securitate și trebuie să-i găsiți un loc Ucrainei în spațiul comun de securitate", a cerut președintele ucrainean.

El a solicitat Alianței să reexamineze felul în care se preocupă de Flancul estic.

Summit NATO Madrid 2022: "Numai împreună cu Ucraina puteți scăpa de zona gri", a avertizat Volodimir Zelenski

"Numai împreună cu Ucraina este posibil să scăpați de zona 'gri', să garantați securitatea. Gândiți-vă la un singur lucru: astăzi, o țară care nu este membru NATO, e adevărat, cu sprijinul vostru, ține în loc un stat (Rusia, n.r.) de mai mult de patru luni, un stat pe care în mod oficial îl identificați cu toții drept principala amenințare la adresa voastră.

Iar noi împiedicăm Rusia să ne distrugă și să vă distrugă!

Este o coincidență că toți aliații din est, toți vecinii noștri, sunt în favoarea acordării statutului de membru NATO pentru Ucraina? Nu, nu e o coincidență. Este logic. Așa se văd lucrurile în zona noastră", a concluzionat el.

Președintele ucrainean a mai avertizat că Rusia nu se va opri în Ucraina.

Summit NATO Madrid 2022: Volodimir Zelenski spune că nu Ucraina e miza Rusiei, ci noua ordine mondială

"Întrebarea este: cine urmează? Acesta nu este un război purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Acesta este un război pentru a dicta condițiile în Europa, este un război purtat pentru felul în care va arăta noua ordine mondială", a estimat Zelenski, citat de CNN.

Mesajul său vine pe fondul intensificării bombardamentelor ruse în Ucraina.

După tirul soldat cu 20 de morți asupra unui mall din Kremenciuk, în condițiile în care asediul susținut al rușilor continuă la Lîsîceansk, forțele Kievului au anunțat că Moscova a efectuat un nou bombardament, miercuri dimineață, la Mykolaiv (Nicolaev).

Cel puțin opt rachete au fost lansate de forțele ruse asupra orașului iar o clădire cu cinci etaje a fost lovită, cel puțin trei civili fiind uciși.

Bombardamente ruse au fost semnalate și la Harkov, conform corespondentului Antena 3.

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski summit NATO Madrid
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close