Antena 3 CNN Externe Summit-ul OSCE, încheiat cu un eşec: Conflictele îngheţate din fostul spaţiu sovietic rămân în suspans

Summit-ul OSCE, încheiat cu un eşec: Conflictele îngheţate din fostul spaţiu sovietic rămân în suspans

Summit-ul OSCE, încheiat cu un eşec: Conflictele îngheţate din fostul spaţiu sovietic rămân în suspans
Sursa foto: Foto: embkazjp.org
03 Dec 2010   •   11:38

Summit-ul OSCE din Kazahstan s-a încheiat joi seară cu un eşec. Participanţii nu au reuşit să adopte un nou plan de acţiune privind conflictele îngheţate din fostul spaţiu sovietic.

Liderii prezenţi la reuniune au semnat un document vag, prin care îşi reafirmă susţinerea pentru principiile de libertate şi democraţie. Subiectele spinoase, precum conflictele din Transnistria sau Oseţia de Sud, au rămas însă în suspans.

"Documentul adoptat nu e nici pe departe perfect pentru că nu rezolvă grijile majore ale ţării mele şi ale altor state participante, referitoare la securitate", a declarat Andrei Popov, ministrul adjunct de Externe al Republicii Moldova.

"Din păcate, nu am reuşit să cădem de acord asupra unui plan de acţiune concret", a spus, la rândul său, Helga Schimd, reprezentant al UE la acest summit.

Mărul discordiei a fost reprezentat de conflictele îngheţate din fostul spaţiu sovietic. Mai exact, cele două enclave separatiste din Moldova şi Georgia - Transnistria şi Oseţia de Sud. Rusia are masate încă trupe în ambele provincii. Iar oficialii din Chişinău şi Tblisi au cerut retragerea lor.

54 de şefi de stat şi de guvern au participat la acest summit timp de două zile. Marele absent a fost însă preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care se pregăteşte pentru o vizită în India.


×
Subiecte în articol: summit OSCE conflicte kazahstan
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close