Antena 3 CNN Externe Summit: Yemen este aproape de o criză ce ameninţă securitatea globală

Summit: Yemen este aproape de o criză ce ameninţă securitatea globală

Summit: Yemen este aproape de o criză ce ameninţă securitatea globală
Sursa foto: yemen
28 Ian 2010   •   02:44

Yemen se confruntă cu o criză ce ameninţă securitate globală , au avertizat miniştrii de externe prezenţi la Londra, care au promis sprijin pentru lupta acestui stat cu al-Qaeda.
Avertismentul, care a venit în deschiderea conferinţei pentru Afganistan, este urmate şi a intensificării activităţii teroriste, dovedită şi de atentatul eşuat de Crăciun, în care atentatorul fusese pregătit în acest stat.
Miniştrii din 21 de state au promis sprijin pentru statul arab. ?Suntem aici pentru că vrem să prevenim criza,? declara David Miliband, secretarul britanic de Externe, la încheierea întâlnirii. ?Dar avem o şansă limitată de a întoarce valul.?
Discuţiile s-au axat şi pe nevoia de a împiedica Yemen să devină noul Afganistan, stat care la întâlnirea de joi se va stabili că are nevoie de zeci de mii de trupe NATO pentru cel puţin încă cinci ani, după ce neglijenţe anterioare au permis o resuscitare a talibanilor.
Hillary Clinton a avertizat oficialii yemeniţi că nici ei dar nici Occidentul nu îşi permit să eşueze în efortul de a răsturna valul de extremism şi a cerut crearea unui parteneriat.
Eforturile anterioare de a combate sărăcia şi a elimina radicalismul islamic au eşuat din pricina dosarului de corupţie din Yemen şi a guvernului ineficient, milioane de dolari în ajutoare dispărând.

Echipe de soldaţi americani şi agenţii de spionaj lucrează acum în Yemen pentru a găsi militanţii al-Qaeda, planifică raiduri şi livrează armament. Dar nu au fost desfăşurate trupe de teama unei creşteri a sentimentelor anti-americane, ce ar duce la un radicalism şi mai mare..
?Unii s-ar putea întreba, având în vedere trecutul, de ce ne simţim obligaţi să oferim asistenţă Yemenului. Răspunsul este că nu ne permitem pasivitatea. Ce se întâmplă în Yemen este o preocupare şi o responsabilitate comune?, arăta Hillary Clinton.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Yemen Al Qaeda
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close