Antena 3 CNN Externe Summitul Consiliului European a început cu o întârziere de câteva ore

Summitul Consiliului European a început cu o întârziere de câteva ore

Summitul Consiliului European a început cu o întârziere de câteva ore
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
07 Feb 2013   •   22:15

Summitul Consiliului European, dedicat discuţiilor pe tema bugetului multianual al Uniunii Europene, a început cu o întârziere de câteva ore, informează AFP.

Summitul a început la ora 20.45 (21.45, ora României) după o serie de întrevederi pentru a se încerca depăşirea divergenţelor.
   
Începerea oficială a summitului Consiliului European a fost amânată de mai multe ori joi, din cauza divergenţelor persistente privind bugetul multianual al Uniunii Europene.
   
Summitul era programat să înceapă iniţial la ora 15.00 (16.00, ora României), dar, după o serie de amânări, debutul fusese reprogramat la ora 20.30 (21.30, ora României).
   
Înaintea summitului, premierul britanic, David Cameron, s-a întâlnit cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
   
David Cameron a avertizat că ar putea bloca acordul privind bugetul multianual al UE dacă acesta nu va fi redus. "În noiembrie, cifrele prezentate erau prea mari. Trebuie reduse. Dacă nu se va întâmpla aşa, nu va exista un acord", a spus Cameron la sosirea la summitul de la Bruxelles.

Cancelarul german, Angela Merkel, a exprimat dubii în legătură cu ajungerea la un acord privind bugetul multianual al UE cu ocazia summitului european, apreciind că poziţiile statelor membre încă sunt destul de "distante".
  
La rândul său, preşedintele Franţei, François Hollande, a avertizat că, în cazul în care compromisul privind bugetul UE pentru perioada 2014-2020 va ignora "agricultura şi creşterea economică", nu îl va putea accepta.

"Eu am venit pentru căutarea unui acord. Dacă nu vor exista argumente rezonabile, sunt pregătit de negocieri, dar până la un punct", a avertizat Hollande.
   
Premierul Cehiei, Petr Necas, a avertizat că este pregătit să blocheze prin veto bugetul UE. "Am venit la Bruxelles pentru discuţii pe tema bugetului multianual, având un mandat puternic şi clar al Guvernului ceh. Considerăm că actuala propunere este inacceptabilă şi suntem pregătiţi să utilizăm vetoul", a spus el.
   


×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close