Antena 3 CNN Externe "Suntem ca voi!" Românii din Franţa s-au săturat să fie trataţi ca infractorii. Protest inedit la Paris

"Suntem ca voi!" Românii din Franţa s-au săturat să fie trataţi ca infractorii. Protest inedit la Paris

"Suntem ca voi!" Românii din Franţa s-au săturat să fie trataţi ca infractorii. Protest inedit la Paris
Sursa foto: Foto: www.lupta-ns.blogspot.com
31 Oct 2011   •   09:34

Românii din Franţa s-au săturat să fie trataţi, în bloc, ca nişte posibili infractori. Prin urmare câţiva români din Paris, mobilizaţi pe internet, au manifestat pe esplanada Drepturilor Omului de la Trocadéro. Ei au denunţat confuzia pe care mulţi francezi o fac între naţionalitatea română şi delicvenţă. Manifestaţia a fost relatată de televiziunea France 3.

Una dintre iniţiatoarele protestului îşi aminteşte că a venit la Paris ca studentă şi a fost privită cu suspiciune la banca unde şi-a deschis un cont pentru bursă.

Acum, Cristina este arhitectă, iar colega ei de cameră - şefă de proiect la o mare firmă franceză. În ultimul timp, ele aud tot mai des vorbe dispreţuitoare despre români, pe care au ajuns să nu le mai suporte.



Aşa că s-au hotărât să iasă în stradă, împreună cu alţi compatrioţi, sub lozinca "Românii sunt ca voi". Manifestaţia şi-a propus să-i prezinte francezilor pe acei români mai puţin vizibili, deoarece respectă legile şi nu ies în evidenţă.

"Vrem să arătăm că românii sunt ca toţi ceilalţi. Oamenii îi întâlnesc zi de zi, dar nu-i văd, pentru că s-au integrat. Şi, în acelaşi timp, li se pune eticheta de hoţi, de către unii care nu ştiu ce vorbesc."

Protestatarii s-au declarat solidari şi cu romii veniţi din România, stigmatizaţi încă din vara anului trecut chiar de preşedintele Sarkozy. Mai ales că, recent, ministrul de interne Claude Gueant a extins suspiciunile la întreaga comunitate română din Franţa.

 


×
Subiecte în articol: romani infractori romi paris
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close