Antena 3 CNN Externe "Suntem terorişti şi suntem mândri de asta!". Postarea de pe Facebook care i-a adus 4 ani de închisoare

"Suntem terorişti şi suntem mândri de asta!". Postarea de pe Facebook care i-a adus 4 ani de închisoare

"Suntem terorişti şi suntem mândri de asta!". Postarea de pe Facebook care i-a adus 4 ani de închisoare
08 Dec 2014   •   16:15

Un vânzător de cărţi danez a fost condamnat la patru ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat pentru susţinerea terorismului.
El şi-a exprimat opiniile proteroriste pe reţeaua de socializare Facebook.
Sam Mansour (foto) face apel în apărarea sa la dreptul de liberă exprimare, citând cazul graficianului danez, care în 2005 a desenat animat imaginile defăimătoare cu profetul Mahomed.

De origine marocană, Mansour a devenit cetăţean danez în anul 1988. El a scris pe pagina sa de Facebook:
"Suntem terorişti şi suntem mândri de asta".
Tribunalul din Copenhaga, cel care l-a judecat pe Mansour, spune că acesta intenţiona "să sprijine terorismul şi să incite la acte de terorism", acuzaţie negată de bărbatul învinuit.
De asemenea, tribunalul a respins pledoaria acestuia, prin care invoca dreptul la libertatea de exprimare.

"M-am folosit de drepturile civile oferite şi garantate de societatea daneză. Nu am făcut nimănui rău", a declarat Mansour în faţa judecătorilor, fiind citat de Reuters.

El a dat ca exemplu cazul graficianului danez, cel care în 2005 a declanşat un val de mânie în lumea musulmană, decrierea profetului fiind considerată o blasfemie.
Atunci însă, autorităţile daneze au considerat că artistul a avut dreptul la liberă exprimare.

Desenul animat cu profetul Mahomed a stârnit proteste aprigi în comunităţile musulmane din înteraga lume, proteste care au dus la moartea a cel puţin 50 de persoane în timpul manifestaiilor publice spontane.

Procurorul care a întocmit dosarul lui Mansour, Jakob Buch-Jespen, a solicitat o pedeapsă de 5 ani şi 6 luni de închisoare pentru bărbatul în vârstă de 54 de ani, care este cunoscut sub apelativul "Librarul din Bronshoj", o suburbie a capitalei daneze.
Procuratura a mai cerut ca paşaportul acuzatului să fie revocat în cazul în care acesta va fi găsit vinovat.
Totuşi, atât juriul, cât şi judecătorul din acest caz, au decis ca Mansour să-şi păstreze cetăţenia daneză.

Cu câteva zile înainte, Mansour postase pe pagina sa următorul enunţ: "Jihadul este o datorie". El a mai fost acuzat pentru incitare la uciderea unor persoane, majoritatea fiind evrei.

Nu este prima oară când Sam(Said) Mansour este condamnat pentru propagandă în favoarea terorismului.
În 2007 el a fost condamnat la 3 ani şi jumătate în spatele gratiilor pentru încurajarea terorismului şi lăudarea atentatelor teroriste, relatează Politiken.

În 1995 el a fost arestat fiind suspectat că plănuia un atac terorist la summitul ONU din Copenhaga, dar ulterior s-a renunţat la acuzaţii.

×
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close