Antena 3 CNN Externe Super-armata care veghează la graniţa cu Rusia

Super-armata care veghează la graniţa cu Rusia

Finlandezii se antrenează pentru un eventual război cu Rusia, cu care împart o graniţă de 1.340 de kilometri şi cu care au luptat deja în trei războaie sângeroase între 1918 şi 1944.

Super-armata care veghează la graniţa cu Rusia
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    27 Iun 2022   •   16:33

Nu uită istoria, nici măcar generaţiile tinere şi tocmai din acest motiv se pregătesc constant pentru orice eventualitate. Sunt 5,5 milioane, dar au o armată formidabilă şi bine pregătită, care în timp de război poate conta pe 290.000 de soldaţi.

În Finlanda, există 12.000 de soldaţi profesionişti, dar înrolarea este obligatorie pentru bărbaţi şi în fiecare an aduce între 20 şi 22.000 de tineri recruţi, care rămân în armată între 6 şi 12 luni.

„O treime din populaţia adultă, aproximativ 900.000 de persoane, a primit pregătire militară, dar asta nu înseamnă că toată lumea ştie să mânuiască o puşcă”, explică Charly Salonius-Pasternak, expert militar la Institutul finlandez de afaceri internaţionale.

„Aproximativ 100.0000 de oameni au alte roluri fundamentale, cum ar fi lucrătorii serviciilor de telefonie mobilă: este mult mai important să faci reţeaua să funcţioneze decât să iei o puşcă”.

Forţele de Apărare finlandeze au, aşadar, o armată mare, artileria fiind pe locul 2, după Turcia. De două ori pe an se organizează un amplu exerciţiu pe teritoriul naţional, cu rachete antinavă dislocate pentru a proteja portul Helsinki, informează Mediafax.

Finlanda a făcut parte din regatul Suedia din secolul XII până în 1809, când a devenit mare ducat în Imperiul rus. Asta  a fost până în 1917, când și-a obținut independența.

×
Subiecte în articol: Rusia Finlanda armata granita
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close