Antena 3 CNN Externe SUPER-FURTUNA Haiyan a adus DEZASTRUL în Filipine. Taifunul loveşte cu rafale de vânt de 380 km/h

SUPER-FURTUNA Haiyan a adus DEZASTRUL în Filipine. Taifunul loveşte cu rafale de vânt de 380 km/h

SUPER-FURTUNA Haiyan a adus DEZASTRUL în Filipine. Taifunul loveşte cu rafale de vânt de 380 km/h
de M.C.    |    O.P.    |    08 Noi 2013   •   09:27

Super taifunul Haiyan a lovit Filipinele, fiind nu doar cea mai puternică furtună din acest an, ci probabil cel mai puternic ciclon tropical înregistrat vreodată.

Mai multe zone ale țării sunt afectate de ploaia torențială și de vânturi care ating viteze de 380 de kilometri pe oră. Până acum au fost înregistrate trei morți, dintre care un copil.


Vineri dimineață, Haiyan mătura coastele de est ale arhipelagului cu vânturi bătând în rafale de 275 kilometri la oră, potrivit agenției meteorologice filipineze.

El se afla deasupra insulei Samar, la aproximativ 600 de kilometri sud-est de Manila, după ce a lovit orașul de coastă Guian la 04.40 (joi, 22.40 GMT), a precizat meteorologul Romeo Cajulis. Taifunul se îndreaptă rapid spre nord-vest și Marea Chinei de Sud cu viteza de 39 de kilometri la oră, potrivit aceleiași surse.



Postul de televiziune ABS CBN a transmis imagini cu străzi inundate și imobile distruse din orașul Tacloban, aflat pe litoral.

Președintele filipinez, Benigno Aquino, a avertizat joi populația să se pregătească la maxim împotriva acestei furtuni uriașe care a avut vârfuri de 380 de kilometri la oră pe când se apropia de Filipine.




Gwendolyn Pang, președintele Crucii Roșii din Filipine a spus la CNN că sunt localitați fără energie electrică și că în unele localități apa a atins 3 metri. În mai multe localități nu mai funcționează comunicațiile, iar în zonele de coastă există un risc de alunecări de teren. Foarte multe drumuri sunt impracticabile, din cauza copacilor căzuți care blochează carosabilul.

Populația a fost avertizată de luni, iar mulți au fost evacuați, în timp ce restul au avut timp să se pregătească. Chiar și așa, sunt în pericol inclusiv cei care au fost aduși în adăposturile de urgență, fiind vorba de peste 100.000 de persoane care și-au părăsit casele.


×
Subiecte în articol: furtuna tropicala
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close