Antena 3 CNN Externe Surse: Decizia în cazul Greciei ar putea fi amânată din cauza alegerilor din SUA

Surse: Decizia în cazul Greciei ar putea fi amânată din cauza alegerilor din SUA

Surse: Decizia în cazul Greciei ar putea fi amânată din cauza alegerilor din SUA
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.Z.    |    21 Sep 2012   •   19:55

Raportul troicii creditorilor Greciei, privind sustenabilitatea datoriilor, ar putea fi amânat până după 6 noiembrie, pentru a se evita un şoc în economia mondială înainte de alegerile din Statele Unite, au declarat oficiali şi diplomaţi din UE, potrivit presei elene, scrie Mediafax.

Raportul troicii formate din reprezentanţii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene (BCE) şi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) era aşteptat în cursul lunii viitoare, posibil înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe din zona euro de pe 8 octombrie.

Analiza va reprezenta o bază pentru decizia de a furniza o nouă tranşă de ajutor Greciei, în lipsa căreia statul elen ar putea rămâne fără bani pentru salarii şi pensii, să intre în incapacitate de plată şi să fie nevoită să iasă din zona euro.

Până la prezentarea raportului, Grecia va fi ţinută pe linia de plutire prin emisiuni de titluri de Trezorerie pe termen scurt, iar băncile vor avea acces la fonduri de urgenţă de la banca centrală elenă.

"Administraţia Obama nu vrea nimic de nivel macroeconomic care să zguduie economia mondială înainte de 6 noiembrie", a declarat un oficial UE.

Mai multe surse din Germania au spus că oficiali de la Washington au afirmat în mod clar, în numeroase conversaţii, cu omologi europeni că ar prefera să nu existe surprize înainte de alegerile din SUA.

Majoritatea sondajelor arată că Barack Obama îl devansează pe rivalul republican Mitt Romney, dar alegătorii sunt sensibili la orice eveniment care poate afecta creşterea economiei americane şi locurile de muncă.



×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close