Antena 3 CNN Externe Surse: Franţa înarmează rebelii din Libia pentru lupta împotriva lui Gaddafi

Surse: Franţa înarmează rebelii din Libia pentru lupta împotriva lui Gaddafi

Surse: Franţa înarmează rebelii din Libia pentru lupta împotriva lui Gaddafi
Sursa foto: Foto: EPA/Intact Images
29 Iun 2011   •   16:23

Franţa furnizează arme rebelilor din Libia, în încercarea de a-i ajuta să avanseze către capitala Tripoli, care este, în continuare, controlată de Muammar Gaddafi şi trupele loiale regimului, susţin surse citate de Le Figaro.

Blocaţi de luni întregi în Misrata, în est, la Brega şi împinşi de trupele colonelului către Tunisia, rebelii din Libia au înregistrat progrese în regiunea Djebel Nefusa. Rezultatele au venit în urma unei operaţiuni care a rămas secretă până astăzi: Franţa a paraşutat arme "în cantintăţi importante" triburilor berbere din regiune, care luptă împotriva regimului.

Conform surselor citate, rebelii au primit lansatoare de rachete, mitraliere şi rachete anti-tanc.

Acţiunea Franţei a avut loc fără ca membrii NATO să fie consultaţi, aceasta fiind singura cale, susţin sursele citate de Le Figaro.

În urma unei întâlniri dintre preşedintele Franţei şi şeful rebelilor, Mahmoud Jibril, acesta a declarat că nu a cerut autorităţilor de la Paris asistenţă militară suplimentară, declarând că rebelii libieni au alte surse pentru armament. Rebelii susţin că au primit arme din Qatar, prin filiera din Benghazi.

Oficialii din cadrul Ministerului Apărării de la Paris nu au putut fi contactaţi pentru a comenta informaţiile publicate de Le Figaro, în timp ce reprezentanţii Ministerului de Externe susţin că nu au legătură cu deciziile operaţionale şi nu pot comenta. Purtătorul de cuvânt al guvernului francez a refuzat să comenteze.

×
Subiecte în articol: Franta armament Muammar Gaddaffi Libia
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close