Antena 3 CNN Externe Surse: Trupele americane din Afganistan vor fi suplimentate cu 34.000 soldaţi

Surse: Trupele americane din Afganistan vor fi suplimentate cu 34.000 soldaţi

Surse: Trupele americane din Afganistan vor fi suplimentate cu 34.000 soldaţi
Sursa foto: conflict afgan
09 Noi 2009   •   13:55

Preşedintele american Barack Obama este hotărât să trimită 34.000 de trupe suplomentare în Afganmistan, dar amână anunţul pentru a-şi convinge aliaţii NATO să extindă angajamentul lor pentru lupta contra talibanilor.
După o a şaptea întâlnire cu consilierii săi privind această chestiune, oficialii au declarat că acesta ar fi acceptat varianta de compromis a generalului Stanley McChrystal, comandatul SUA şi NATO din Afganistan.
La întâlniri, cu au totalizat 20 de ore, generalul a prezentat mai multe scenarii, cu implicarea a 40.000 de trupe suplimentare, 30.000 sau 20 de mii.
Casa Albă va respinge argumentele vicepreşedintelui Joe Biden de a trimite doar 10.000 de soldaţi şi a transforma misiunea într-una de vânare a al-Qaeda.
De asemenea, este exlusă şi o altă variantă a generalului, ce vorbea la un moment dat despre 80.000 de trupe noi.
Publicaţiile McClatchy scriu că administraţia va desfăşura 23.000 de soldaţi. De asemenea, un nou sediu central în Kandahar, ?locul de naştere? al talibanilor va avea 7000 de oameni anul viitor, iar alţi 4000 de militari vor fi trimişi pentru a antrena personalul afgan.
Primele suplimentări nu vor sosi până în martie, iar procesul nu se va încheia până la finele anului 2010.
Republicanii au cerut o decizie mai rapidă şi susţineau că preşedintele ar trebui să urmeze sfatul comandantului său de pe front. În plus, criticii săi susţin că amânarea deciziei i-a avatajat pe talibani, ale căror atacuri au devenit mai îndrăzneţe, mai numeroase şi mai mortale.
Potrivit relatărilor, Obama va face anunţul după 23 noiembrie, când NATO va discuta despre trimiterea de noi trupe. Până acum, doar Londra a promis cu 500 mai mulţi soldaţi.
Antena3.ro

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close