Antena 3 CNN Externe Suspectul în atentatul eşuat de la New York va fi inculpat pentru terorism internaţional

Suspectul în atentatul eşuat de la New York va fi inculpat pentru terorism internaţional

Suspectul în atentatul eşuat de la New York va fi inculpat pentru terorism internaţional
Sursa foto: suspect terorism
05 Mai 2010   •   00:31

Presupusul autor al atentatului eşuat de la New York, Faisal Shahzad, va fi inculpat pentru terorism internaţional şi tentativă de utilizare a unei arme de distrugere în masă, a anunţat marţi secretarul american al Justiţiei, Eric Holder.
Faisal Shahzad va fi cercetat pentru "acte de terorism care depăşesc frontierele naţionale" şi "tentativă de utilizare a unei arme de distrugere în masă", a declarat Holder în cadrul unei conferinţe de presă.
Shahzad şi-a "recunoscut implicarea" în atentatul eşuat, a adăugat secretarul american.
Directorul adjunct al FBI, John Pistole, a declarat la rândul său că suspectul "a furnizat informaţii şi dovezi interesante".
Pistole a precizat că numele lui Shahzad a fost introdus pe lista americană a persoanelor care au interdicţie de zbor ("no-fly list") la câteva ore după ce a fost identificat ca suspect, ceea ce a permis arestarea lui, în timp ce încerca să părăsească Statele Unite.

Oficialii guvernamentali nu au oferit totuşi nici o explicaţie pentru cum a reuşit suspectul să se îmbarce pe un avion internaţional în pofida faptului că era urmărit de FBI şi plasat pe no-fly list.
Presa relata că avionul lui Shahzad părăsise deja poarta de îmbarcare. A fost ulterior rechemat pentru ca autorităţile să facă arestarea.


Ancheta continuă pentru a stabili dacă Shahzad are legături cu grupări radicale din Statele Unite sau din străinătate, au adăugat oficialii americani.
Anchetatorii din Pakistan au arestat mai mulţi suspecţi în cadrul investigaţiei privind atacul eşuat cu maşină-capcană din Times Square, a anunţat marţi o sursă din cadrul serviciilor secrete pakistaneze, relatează CNN.
Aceştia au arestat două sau trei persoane după ce au percheziţionat o casă unde ar fi stat presupusul autor al atacului din Times Square, Faisal Shahzad, în timpul vizitei sale în Pakistan , a declarat sursa citată.
Casa se află în districtul Nazimabad din Karachi.
Statele Unite "colaborează strâns" cu Pakistanul în ancheta privind atentatul eşuat de sâmbătă din New York, a anunţat marţi diplomaţia americană, citată de AFP.
"Colaborăm strâns cu Guvernul din Pakistan în ceea ce priveşte ancheta în curs privind atentatul din Times Square", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat
Principalul suspect trăia în SUA de circa 10 ani şi avea cetăţeni de anul trecut.
Shahzad a călătorit recent în Pakistan, în Karachi şi Peshawar, zonă cunoscută pentru militanţii islamici, arătau oficialii. Acesta era căsătorit şi avea doi copii.
El s-a născut la Karachi, dar s-a mutat în SUA în 1998 după ce a obţinut o viză de student. Acesta are şi un MBA din 2005.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: atentat terorist New York
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close