Antena 3 CNN Externe Sute de persoane s-au reunit în Trafalgar Square pentru a CELEBRA decesul fostului premier Margaret Thatcher

Sute de persoane s-au reunit în Trafalgar Square pentru a CELEBRA decesul fostului premier Margaret Thatcher

Sute de persoane s-au reunit în Trafalgar Square pentru a CELEBRA decesul fostului premier Margaret Thatcher
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
14 Apr 2013   •   15:25

Sute de contestatari ai lui Margaret Thatcher s-au reunit sâmbătă seara în Trafalgar Square din Londra pentru a celebra, în ploaie, decesul, luni, al fostului premier britanic ale cărui funeralii vor avea loc la 17 aprilie, relatează AFP.
   
Foşti mineri care au participat la greva de un an împotriva Guvernului Doamnei de Fier în anii '80 s-au alăturat militanţilor de extremă stânga şi studenţilor.
   
Un dispozitiv poliţienesc important a fost mobilizat după tulburările care au avut loc în timpul mai multor manifestaţii organizate după decesul lui Margaret Thatcher, la vârsta de 87 de ani.
   
Dar ambianţa manifestaţiei a fost mai degrabă cea a unui carnaval decât a unei revolte, persoane de toate vârstele dansând, cântând la tobe sau fluierând.
   
Cu toate acestea au avut loc câteva confruntări cu poliţia şi nouă persoane au fost arestate, dintre care cinci pentru că se aflau în stare de ebrietate şi tulburau liniştea publică, a anunţat un purtător de cuvânt al Scotland Yard.
   
Primarul Londrei, Boris Johnson, a avertizat manifestanţii împotriva unor eventuale degenerări ale demonstraţiei.
   
"Trăim într-o democraţie în care oamenii au dreptul să manifesteze, să se amuze şi să facă ce vor", a declarat el pentru postul de radio britanic LBC. "Ceea ce nu pot face, cred, este să folosească moartea unei persoane în vârstă pentru a lansa o revoltă, un conflict sau acest gen de lucruri. Prin urmare ne pregătim să facem faţă unei astfel de situaţii", a adăugat el.
   
Prezent în Trafalgar Square, David Douglas, fost miner şi membru al Uniunii Naţionale a Minerilor din Yorkshire, a afirmat că a fost "foarte mulţumit" să afle despre moartea lui Thatcher, o "femeie groaznică", potrivit lui.
   
"Suntem absolut furioşi din cauza acestei imagini prezentate la televiziune potrivit căreia ţara întreagă ar fi în doliu", a adăugat el.
   
Sigrid Holmwood, artist scoţian în vârstă de 34 de ani care trăieşte la Londra, ţine în mână o umbrelă pe care scrie "ding dong", o referire la cântecul "Ding dong the witch is dead" al Vrăjitorului din Oz, devenit în această săptămână cântecul care a raliat criticii lui Thatcher.
   
"Am venit astăzi, aş spune nu pentru a celebra, ci pentru a protesta faţă de milioane de bani publici cheltuiţi pentru funeraliile sale într-un moment în care sunt tăieri (bugetare) ce afectează bolnavii sau invalizii", a explicat el pentru AFP.
   
Trafalgare Square, celebra piaţă din centrul capitalei britanice, a fost locul confruntărilor între manifestanţi şi poliţişti pe tema "Poll tax", impozitul care a dus la demisia lui Margaret Thatcher în 1990, după 11 ani de guvernare.
   
Această reuniune are loc cu patru zile înainte de funeraliile fostului premier, la care vor asista regina Elizabeth II şi aproape 2.000 de invitaţi, între care numeroase personalităţi politice internaţionale.
   
Serviciul religios de la catedrala St Paul din Londra nu va fi oficiat de arhiepiscopul de Cantorbery, dar acesta va rosti ultima rugăciune, a precizat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a arhiepiscopiei.
   
Toţi foştii premieri britanici în viaţă, Tony Blair, Gordon Brown şi John Major, şi-au confirmat prezenţa.
   
Premierul David Cameron ar fi trebuit să citească un extras din Evanghelia după Ioan, una dintre ultimele dorinţe ale lui Margaret Thatcher. Este vorba despre versetul 14.1: "Fie ca inima voastră să nu se tulbure. Să aveţi încredere în Dumnezeu: aveţi încredere în mine".
   
Printre absenţii de marcă se numără ultimul preşedinte al URSS Mihail Gorbaciov, în vârstă de 82 de ani, şi fostul cancelar german Helmut Kohl, în vârstă de 87 de ani, care nu pot veni din motive de sănătate. Nici Nancy Reagan, 91 de ani, soţia preşedintelui american defunct, nu va participa la funeralii.
   
Potrivit presei britanice, între care şi BBC, nici George Bush şi George W. Bush nu vor participa.
   
Această ceremonie se anunţă drept punctul central al unei săptămâni dificile pentru fiica Doamnei de Fier, Carol Thatcher, care s-a exprimat sâmbătă dimineaţa în faţa casei mamei sale, în cartierul Belgravia din Londra.
   
"Ştiu că va fi o săptămână dură şi plină de lacrimi, chiar şi pentru fiica Doamnei de Fier", a declarat ea, însoţită de fratele ei geamăn, Mark.
   
Denis Thatcher, soţul lui Margaret Thatcher, a decedat în 2003, la vârsta de 87 de ani.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close