Antena 3 CNN Externe Sute de români, de etnie romă, trec granița dintre SUA și Mexic, pe plute

Sute de români, de etnie romă, trec granița dintre SUA și Mexic, pe plute

Sute de români, de etnie romă, traversează granița dintre Mexic și Statele Unite ale Americii. Cetățenii se numără printre restul sutelor de migranți care tranzitează, pe plute, fluviul Rio Grande, ce desparte cele două state.

Sute de români, de etnie romă, trec granița dintre SUA și Mexic, pe plute
Sursa foto: Hepta
de Maria Zărnescu    |    26 Mai 2021   •   17:33

O anchetă a dezvăluit că sute de români de etnie romă traversează fluviul și trec granița din Mexic în SUA. Grupurile se remarcă pentru că ar fi mai înalte ca restul persoanelor, iar femeile poartă rochii înflorate, în timp ce bărbații sunt îmbrăcați cu adidași și treninguri.

Agenții vamali i-ar fi descoperit și au încercat să discute cu ei în spaniolă, dar li s-ar fi răspuns într-o engleză stricată și li s-ar fi explicat să sunt români, după cum informează Reuters.

În ultima lună, jurnaliștii de la Reuters ar fi observat mai multe astfel de grupuri, traversând fluviul Rio Grande, pe la granița din sudul statului Texas. Cei mai mulți dintre aceștia ar face parte din familii extinse, numeroase, de câte 10 – 15 membrii.

2.217 români, prinși la granița de sud a SUA

De la începutul anului, agenții vamali din Statele Unite au prins 2.217 români de etnie romă, încercând să treacă granița de sud din SUA. Numărul este de aproape 10 ori mai mare, comparativ cu cei 226 de cetățeni prinși în cursul anului trecut, informează sursa citată.

Margareta Matache, director pentru programe adresate romilor la Centrul pentru Sănătate și Drepturile Omului de la Universitatea Harvard, a precizat, pentru sursa citată mai sus, că tot mai mulți romi părăsesc România pentru a scăpa de persecutare și sărăcie, iar numărul acestora a crescut odată cu pandemia de COVID-19.

"În prezent politicile și propunerile de politici ale SUA oferă speranță pentru politici mai umane și corecte, inclusiv pentru imigranți. Ei caută o viață mai bună și un loc unde nu sunt expuși la violență, discriminare și lipsă de respect", a declarat ea, pentru Reuters.

×
Subiecte în articol: romani romi granita SUA Mexic
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close