Antena 3 CNN Externe Tadjikistan vrea bani de la Rusia pentru chiria unei baze militare

Tadjikistan vrea bani de la Rusia pentru chiria unei baze militare

Tadjikistan vrea bani de la Rusia pentru chiria unei baze militare
Sursa foto: Emomali Rahmon
31 Iul 2009   •   13:19

Tadjikistan doreşte ca Rusia să înceapă să plătească pentru a folosi o bază militară pe teritoriul său, iar trupele ruseşti de graniţă desfăşurate în acest stat să plece.
Informaţiile publicate de ziarul Kommersant vin în ziua în care preşedintele rus Dmitri Medvedev începe o vizită în Tadjikistan pentru a discuta despre cooperarea militară şi statutul limbii ruse în acest stat, dar şi probleme energetice.
Kommersant notează că problema chirirei pentru baza militară 201 a fost ridicată de Tadjikistan pentru a avea o pârghie de presiune asupra Rusiei în negocierile pentru a obţine sprijjin financiar în contextul crizei economice.
Tadjikistan a fost afectat de criză în mare măsură prin scăderea preţurilor la principalele sale produse de export, bumbac şi aluminiu.
Andrei Grozin, directorul Institutului Central Asiatic, declara că criza i-a afectat atât de tare pe tadjici încât preşedintele Emomali Rahmon a cerut acestora să facă provizii de alimente pentru doi ani, ca pregătire pentru vremuri grele.
Rusia are acum o bază militară lângă capitala Duşanbe. Baza găzduieşte divizia de infanterie motorizată 201, cu 5000 de soldaţi. Aceasta a fost creată în 2005 pentru a oferi asistenţă la protejarea graniţelor dintre Tadjikistan şi Afganistan.
Duşanbe ameninţă de asemenea să interzică folosirea limbii ruse în instituţiile publice şi documentele oficiale după ce i-a criticat pe jurnalişti pentru proasta cunoaştere a limbii tadjice.
Rusa continuă să fie limbă oficială în Belorusia, Kazahstan, Kîrgîzstan.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: baza militara Armata rusa criza economica
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close