Antena 3 CNN Externe Taifunul Bopha a lovit Filipine cu rafale de vânt de 210 km/oră şi ploi puternice. Cel puţin şase persoane au murit

Taifunul Bopha a lovit Filipine cu rafale de vânt de 210 km/oră şi ploi puternice. Cel puţin şase persoane au murit

Taifunul Bopha a lovit Filipine cu rafale de vânt de 210 km/oră şi ploi puternice. Cel puţin şase persoane au murit
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
04 Dec 2012   •   14:02

Şase persoane au murit, inclusiv o femeie în vârstă strivită de un copac care a căzut peste casa ei, după că taifunul Bopha a atins uscatul, marţi, în partea de est a insulei Mindanao (sud), cu rafale de vânt de până la 210 kilometri pe oră şi ploi puternice.

De asemenea, patru pescari au dispărut în largul coastelor orientale ale insulei Mindanao, a declarat un oficial din cadrul provinciei Davao Oriental, iar o altă persoană a dispărut pe insula centrală Leyte, informează AFP.

Rafalele de vânt au smuls copacii din rădăcini, au doborât reţelele electrice şi au dărâmat acoperişuri şi chiar întregi locuinţe, rănind mai multe persoane.
           
Autorităţile au oprit curentul electric pentru a preveni incendiile şi electrocutarea pe insulă.
   
"Curentul electric a fost oprit în cursul dimineţii pentru a preveni accidentele din cauza vânturilor puternice, a valurilor înalte şi a pericolului generat de furtună în regiunile de coastă", a declarat pentru AFP Liza Mazo, din cadrul securităţii civile din Mindanao. "Noi sperăm şi ne rugăm să nu mai existe nici o victimă", adăugat ea.
   


Peste 50.000 de persoane au fost evacuate de pe malul mării, de-a lungul râurilor şi din zonele ameninţate de alunecări de teren. Acestea s-au refugiat în cele 1.000 de adăposturi publice, de multe ori şcoli sau biserici.
   
Aceste măsuri sunt luate pentru "ca numărul de victime umane să fie limitat", a declarat şeful securităţii civile, Benito Ramos,  înainte de a fi confirmată existenţa primelor decese.
   
Traficul aerian şi maritim a fost suspendat, iar şcolile au fost închise.
   
Centrul comercial din Cagayan de Oro, unul dintre principalele oraşe de pe Mindanao, a fost inundat după ce râuri din apropiere s-au revărsat.
   
Preşedintele filipinez Benigno Aquino a îndemnat la prudenţă, luni seara. "Potenţialul de distrugere (al Bopha) nu trebuie să fie ignorat. Este vorba despre cel mai puternic taifun care ne loveşte ţara în 2012", a declarat el.
   
Taifunul a slăbit în intensitate după ce a atins uscatul. În prezent, el se deplasează în direcţia nord-est.
   
Filipinele sunt afectate de aproximativ 20 de furtuni sau taifunuri majore în fiecare an, majoritatea în sezonul ploios în perioada iunie-octombrie. Bopha este al 16-lea din acest an.



   

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close