Antena 3 CNN Externe Talibanii interzic frizerilor să scurteze bărbile: ”Nimeni nu are dreptul să se plângă!"

Talibanii interzic frizerilor să scurteze bărbile: ”Nimeni nu are dreptul să se plângă!"

Frizerii din provincia afgana Helmand nu au voie să radă sau să tundă barba bărbaților, după ce le-a fost interzis de către talibani, care spun că acest lucru încalcă interpretarea legii islamice.

Talibanii interzic frizerilor să scurteze bărbile: ”Nimeni nu are dreptul să se plângă!"
Sursa foto: Getty Images
de Georgiana Adam    |    27 Sep 2021   •   10:25

Oricine va încălca regula, va fi pedepsit, a declarat poliția religioasă talibană.

Și unii frizeri din capitala Kabul spun că au primit ordine similare. 

Instrucțiunile sugerează o revenire la hotărârile stricte ale mandatului trecut al grupului, în ciuda promisiunilor privind o formă mai ușoară de guvernare.

Încă de luna trecută, de la preluarea puterii, talibanii au aplicat pedepse dure împotriva oponenților. 

Sâmbătă, luptătorii grupului au împușcat mortal patru presupuși răpitori și trupurile lor au fost spânzurați pe străzile din provincia Herat.

Printr-un anunț afișat în toate saloanele din sudul provinciei Helmand, ofițerii talibani au avertizat că frizerii trebuie să respecte legea Sharia în ceea ce privește tunsul și iarba. 

"Nimeni nu are dreptul să se plângă", scrie în anunț.

"Luptătorii continuă să vină și să ne ordone să nu mai tundem barba", a declarat un frizer din Kabul. "Unul dintre ei mi-a spus că pot trimite inspectori sub acoperire pentru a ne prinde".

Un alt frizer, care conduce unul dintre cele mai mari saloane din oraș, a declarat că a primit un telefon de la cineva care pretindea că este un oficial guvernamental. Acesta l-a instruit să "nu mai urmeze stilurile americane" și să nu radă sau să tundă barba nimănui.

Însă frizerii, care au dorit să rămână anonimi din motive lesne de înțeles, spun că noile reguli le îngreunează câștigarea existenței. 

„Mulți ani, în salonul meu tinerii au venit ca să se tundă și să se bărbierească după dorința lor, și să arate la modă. Nu are rost să mai continui această afacere!”, a declarat un frizer pentru BBC

„Saloanele de modă și frizeriile devin afaceri interzise”, a spus un altul. "Aceasta a fost meseria mea de timp de 15 ani, dar nu cred că mai pot continua."

×
Subiecte în articol: Afganistan talibani
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close